Hangvillás német győzelem a helyi menők előtt

2003.04.28. 10:30

 
   
   

Idén nagy csata várható a Supersport 600 géposztályban, amelyben szinte minden gyártó győzelmi esélyekkel indult az év elején. A harmadik futamra kirajzolódni látszik, hogy a Honda, a Suzuki, és talán meg a Yamaha is esélyes a végső győzelemre. A sugói futamot tavaly az Alstare Suzuki csapat főlénye jellemezte, mivel Chambon és Fujiwara besöpörték az első és második helyet. Idén nem ígérkezett könnyű menetnek a futam, ugyanis a japánok két helyi menőt is bedobtak a VB mezőnyébe, Tekkyu Kayo(Yamaha Belgarda) és Ryuichi Kiyonari(BKM Honda) személyében. Történt még egy személycsere a Klaffi Honda csapatánál, az első két versenyen igen gyengén szereplő Gianluigi Scalvinit a francia Sebastien Charpentier váltotta fel az együttesnél.

 
   
   

Az edzések
A hétvége nem indult jól pályamotoros szempontból, ugyanis a pénteki napon csapnivaló, ködös, esős időjárás fogadta a sugói pályára lépőket. A vizes aszfalton Fujiwara volt a leggyorsabb, őt a helyi menő Kiyonari követte, a harmadik Teuchert volt, és nagy meglepetésre negyedik helyen a tavalyi Supermoto világbajnok Thierry van den Bosch végzett kihasználva a csúszós útfelülettel kapcsolatos tapasztalatait, amelyet a Supermotóban szerzett. A második időmérő idejére kisütött a nap Sugo felett, és a száraz pályán a két Suzuki, Fujiwara és Chambon sorrendben foglalta el az első két rajtkockát. Christian Kellner és Pere Riba zárta az első sort az összesített időeredmények alapján, van den Bosch kedvencünk már csak 11. tudott lenni ilyen körülmények mellett.

 
   
   

A verseny

A 25 körös verseny startját az élről rajtolók kapták el legjobban, és a Chambon, Kellner, Muggeridge, Fujiwara sorrend alakult ki az első pár kanyar után. A tavalyi világbajnok Foret Kawasakija már a második körben felmondta a szolgálatot és a francia kiállni kényszerült a versenyből. Ryuichi Kiyonari ugyan csak a 13. helyről rajtolhatott, de a harmadik körben már az 5. helyről fenyegette az élbolyt. Jörg Teuchert volt Supersport világbajnok a motorja oldalán hagyta el a pályát, véglegesen. Először az ausztrál Muggeridge váltotta az élen Chambont. Mindkét helyi japán menő szépen motorozott, sőt a 7. körre már a lokál matador Hondás Kiyonari állt a tízes élboly vezető helyére.

Fujiwara még a második helyre fel tudott jönni, azonban ezalatt honfitársa Kiyonari alaposan elhúzott az élen, előnye már több mint 2 mp volt. Amikor Fujiwara megpróbált utána eredni, a sikán előtti jobbos kanyarban első gumija elvesztette tapadását és kicsúszott a pályáról. A VB pontversenyt vezető japán pilóta visszaállt ugyan, de már csak a 21. helyen tudta folytatni a versenyt. A verseny fél távjára a közvetlen élbolyt már csak a Kiyonari-Chambon-Kellner hármas alkotta, őket egy hetes csoport üldözte. Az üldözök egyre jobban lemaradtak, míg Kellner a 16. körben a második helyért előzte meg Chambont, és elkezdett felzárkózni Kiyonarira. Kellner jó pár körön át figyelte a kis japánt, de egyszer sem tudta megelőzni. Mindenkit leszakított magáról a vezető páros az utolsó körre. Bár Kiyonari 18 kört vezetett a 25-ből, de az utolsó körben picit hibázott. Pontosabban Kellner nagyon ravaszul kinézte magának a hátsó célegyenest, ahol kifékezte a fiatal japán versenyzőt, és megszerezte ezzel idei első futamgyőzelmét magának, és az új Yamaha YZF R6-os motornak. Mögöttük kissé lemaradva Chambon harmadikként jött át a célvonalon, míg a Yamahás helyi menő Kayo a negyedik helyen futott be. Az ausztrál Vermeulen csak 5. lett, azonban Fujiwara 15. helyezése miatt így is 10 ponttal vezeti a VB pontversenyét a Ten Kate Honda pilótája.

A Supersport 600 VB Sugoi futamának végeredménye:
1. Christian Kellner GER Yamaha YZF R6 39p 19.896mp
2. Ryuichi Kiyonari JPN Honda CBR 600RR 39p 20.139mp
3. Chambon Stéphane FRA Suzuki GSX 600R 39p 23.088mp
4. Tekkyu Kayo JPN Yamaha YZF R6 39p 30.230mp
5. Chris Vermeulen AUS Honda CBR 600RR 39p 34.168mp
6. Karl Muggeridge AUS Honda CBR 600RR 39p 36.222mp
7. Broc Parkes AUS Honda CBR 600RR 39p 36.428mp
8. Jürgen Vd Goorbergh NED Yamaha YZF R6 39p 37.492mp
9. Pere Riba SPA Kawasaki ZX6RR 39p 38.412mp
10. Corradi Alessio ITA Yamaha YZF R6 39p 48.522mp.

A Supersport 600 VB pontversenyének állása 3 futam után:
1. Chris Vermeulen 56 pont
2. Katsuaki Fujiwara 46 pont
3. Christian Kellner 37 pont
4. Jürgen vd Goorbergh 31 pont
5. Stephane Chambon 29 pont
6. Alessio Corradi 29 pont
7. Karl Muggeridge 29 pont
8. Christophe Cogen 21 pont
9. Jörg Teuchert 21 pont
10. Ryuichi Kiyonari 20 pont.