Elias nem enged senki mást a fazékhoz

2003.09.09. 09:33

Elias lassan felépül sérüléséből. A fiatal spanyol versenyző egyre inkább a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyesévé válik a pontversenyt jelenleg még vezető Manuel Poggiali mellett. A kategóriában egyébként a vártnál többen versengenek a bajnokság megnyeréséért, és ez általában jó színvonalú versenyeket jelent.

Az edzések
Az edzéseken Toni Elias volt a leggyorsabb, annak ellenére, hogy csak pénteken volt mérhető időeredménye. Ennek oka, hogy a szombati szabadedzésen egy szabadkártyás pilóta olyan szerencsétlenül találta el Eliast, hogy kórházba kellett szállítani. A kivizsgálások ideje alatt senki sem tudta megdönteni Elias körrekordját, így mögé sorakoztak fel a versenyzők De Puniet, Guintoli és Poggiali sorrendben.

A verseny
A rajttól Elias, Porto és De Puniet sorrendben jöttek el a pilóták. Sajnos az első körben komoly balesetet szenvedett Katja Poensgen, a VB mezőny egyetlen hölgy versenyzője. A futamot azonban most nem állították le, Elias magabiztosan vezette a 6-7 fős élbolyt. A 4. kör elején Porto és De Puniet váratlanul megelőzték a spanyolt. Portot De Puniet váltotta a vezetésben a verseny negyedénél, és az élboly 5 fősre fogyatkozott. Mögöttük Elias, Poggiali és Porto hajtott.

Elias a 10. körben állt ismét az első helyre, és a továbbiakban már nem engedte ki kezéből a vezetést. A verseny hátralévő részében Rolfo, Porto és Poggiali közt alakult ki nagyobb csata az értékes dobogós helyek birtoklásáért. Az óriási küzdelemből Poggiali jött ki győztesen, amikor az utolsó előtti körben Rolfót megelőzve megszerezte a második helyet. A két hondás nem nyugodott ebbe bele, és addig szekálták egymást az utolsó körben, míg Porto nekiment márkatársának egy elmért féktávon a sikán előtt, és elesett. Az eset után Rolfo kijött a ritmusból, és még Randy De Puniet is megelőzte, megszerezve ezzel a harmadik helyet a dobogón. Porto miután összeszedte motorját még beért a célba - az 5. helyen. Toni Elias meglehetősen nagy fölénnyel nyerte a Portugál Nagydíjat.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Toni Elias Aprilia
2. Manuel Poggiali Aprilia
3. Randy de Puniet Aprilia
4. Roberto Rolfo Honda
5. Sebastian Porto Honda
6. Franco Battaini Aprilia
7. Sylvian Guintoli Aprilia
8. Naoki Matsudo Honda
9. Fonsi Nieto Aprilia
10. Anthony West Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 11 futam után:
1. Manuel Poggiali RSM 165 pont
2. Toni Elias SPA 151 pont
3. Roberto Rolfo ITA 148 pont
4. Randy de Puniet FRA 146 pont
5. Fonsi Nieto SPA 143 pont
6. Franco Battaini ITA 117 pont
7. Anthony West AUS 110 pont
8. Sebastian Porto ARG 109 pont
9. Sylvian Guintoli FRA 75 pont
10. Naoki Matsudo JPN 75 pont