Forradalmi újítás a kipufogógyártás terén

2004.02.25. 15:21

Az Akrapovic kipufogógyár új gyártástechnológiával rukkolt elő. Zárt rendszerben, nagy nyomás alatt, rendkívül precíz mintába helyezik az előformált csövet, amit a gyártásban használt víz bázisú emulziós közeg kényszerít a helyére. A cső előformázására, azaz az előhajlításra és a csőelemek méretre vágására azért van szükség, hogy a formába tökéletesen illeszkedjen.

Az alapanyagokra gyakorolt nyomás a közeg nyomásával egyenes arányban nő, emiatt rendkívül precíz folyamatirányításra van szükség. Az maximálisan előállítható formázó nyomás 4000 bar, míg az eljárás során általában 1000 bar nyomást használnak. Egy munkaciklus megközelítőleg 30 másodpercet vesz igénybe.

A Hydroforming rendszer előnye, hogy bonyolult formák is kialakíthatóak egyetlen darab csőből, és a cső átmérőjének változtatása szükség esetén bármikor megoldható. Mivel így rendkívül precízen beállítható a kívánt csőátmérő és az optimális csőalak, ezért a nem kívánt gázörvények kiszűrhetőek.

Az Akrapovic Racing & Development részleg feladata volt az új eljárás kifejlesztése, de a tervezők elképzelése az volt, hogy ne csak a versenyzők, hanem a hétköznapi motorosok számára is elérhetővé tegyék az új technológiát.