Aprilia Leonardo 300

2004.03.18. 18:52

Az Aprilia a négyütemű sportos kategóriában már egy ideje gyártotta a Leonardo 250-es változatát. Az idei tavasz újdonsága a Leonardo 300-as. Egészen pontosan a négyütemű, kétszelepes, egyhengeres vízhűtéses blokk 264.5 köbcentis. Az olasz gyártó az elegáns formavilágot és a sportosságot ötvözi a Leonardoban. Dinamikus, agresszív és még hasonló jelzők aggathatók az új sportrobogóra. A régi blokk 19 lóerőt és 130 km/h végsebességet teljesített, az újra a gyár egyelőre nem adott meg ilyen jellegű adatokat. Mindenesetre a lóerők száma és a forgatónyomaték megnőtt az elődhöz képest.

A motor természetesen teljesíti a tavaly a motorokra életbe lépő euro2-es környezetvédelmi normákat. A komfortosság mellett megmaradt a sportossága, amellyel könnyedén szlalomozik át 12-es kerekein a forgalom sűrűjében. Természetesen önindító kelti életre a motort, amely aztán fogazott szíjon és automata röpsúlyos kuplungon át engedi az erejét a hátsó 130/70-es gumira, amely méretében megegyezik az elsővel. A csővázat egy fejlett futómű fogja közre, elől 35 mm belsőcső átmérővel teleszkópvillák, hátul dupla rugóstag teljesítenek szolgálatot. Hátul az előfeszítés mértéke állítható.

A megállásról elől egy 220 mm-es féktárcsára erőt kifejtő, két 32 mm átmérőjű fékdugattyú gondoskodik, míg a 220-as hátsó tárcsát két darab 30 mm-es fékdugattyú lassítja. Az 5 küllős könnyűfém kerekek szép esztétikai látványt nyújtanak. A motor tengelytávja 1340 mm, hossza 1865 mm, szélessége 770 mm. Az üzemanyagtartály 9.6 literes. Súlyáról nincs információnk. Extraként magas szélvédő, hátsó doboz, kábelzár, és Aprilia gyári lábtakaró vásárolható. A kezdetben két színben - kék és szürke - színben kapható Leonardo 300-ast a tavasz végétől lehet megvásárolni.