Benzinszagú parkett-táncosok

2008.12.14. 19:59

Az egyik legjobb versenygép az Indian volt

A deszkapályás (board track) versenyek a huszadik század első és második évtizedének a legkedveltebb motorsport rendezvényei voltak az Egyesült Államokban. Ovális pályán száguldottak körbe, amelynek burkolata deszkalécekből készült. A döntött falú gyűrűket az izgalom és a száguldás tette népszerűvé, 170 km/h-s tempót is elértek a motorok, ami lényegesen nagyobb volt az utcai versenyek sebességénél.

Az ívben döntött oválpálya a sebesség új dimenzióját hozta el

A sajtó Eddie Hasha 1912-es, a New Jersey Motodrome-ban elszenvedett halálos balesete után kezdte a deszkapályát gyilkos gyűrűnek nevezni – négy fiatal fiú vesztette életét, és tucatnyi néző szenvedett súlyos sérüléseket. Nem ez volt az első és nem az egyetlen komoly szerencsétlenség. A léceket négy-ötévente szükséges lett volna cserélni, és a fa ápolása is jelentős költségekkel járt. Akadtak elhanyagoltabb pályák, a kor technikai színvonala adta veszélyt meghatványozta egy-egy felkunkorodó deszka vagy repedés.

A harmincas évekre szinte mindenhonnan eltűnt az emelt falú deszkagyűrű, helyét a beton vagy a poros pálya vette át. Az alábbi felvétel 1920-ban készült; érdekessége, hogy nem egy amerikai sporthíradó munkája, hanem egy cseh amatőr filmes rögzítette daytonai kirándulásakor. Több rész készült, ez a kilencedik, és az egyetlen fennmaradt. Kópiája Frantisek Marík leszármazottjának az ágya alól került elő, ezt újították fel digitális technikával.

Akárcsak a korabeli kerékpárosokat, a dirt track motort is felvezető segítette - nem volt önindító, behúzták a gépeket. Látják azt a blokkot?

Még az Egyesült Államokban sem rögzítettek, vagy nem maradt fenn közülük ilyen jó minőségű sportfilm. Csehországban méltó helyre került, mozikban vetítették fő attrakciók, a nagy filmek előtt. Marík a motorok szerelmese volt, civilben az Indian márka importőreként tevékenykedett, hobbijának élve és reklámként örökítette meg a mára letűnt deszkapályás izgalmakat. 

(Képforrás: The Vintagent)