Luxus 2.0

2008.12.17. 18:00

A bukósisakok formája adott. A variációk száma véges, nehéz olyat alkotni, ami alapjában rengeti meg a motorosok világát. A Les Ateliers Ruby sisakjaival sincs másképp, nincs bennük semmi megdöbbentő újdonság. Mégis elég rájuk nézni, hogy érezzük: ez valami más. 

Jerome Coste a technikai- és extrém sportok bűvöletében nőtt föl. Saját sérülései irányították érdeklődését a bukósisakok felé. Az École Estienne des Arts Appliquées Paris formatervező hallgatójaként érett meg benne az elhatározás, hogy ezzel a formailag kötött és kevés variációs lehetőséggel bíró tárggyal szeretne foglalkozni. Egy újságcikk olvasása közben pattant a szikra – felvillanyozta őt a japán nagyvárosok motorosbandáinak világa. Náluk keveredik az utca kultúrája a motoros hagyományokkal, szerinte ott érezni igazán azt, hogy a jelen mennyire erős gyökereket eresztett a múlt értékeibe.

Első modellje a Ruby Pavillon volt. Saját bevallása szerint Steve McQueen csibészsége keveredik benne a francia luxussal. Az összes bukó karbonhéjat és nappa birkabőr bélést kapott. Minden részlet megdöbbentően finom – ilyet még a legdrágább sisakoknál sem láttunk. A Ruby nem akar sport- és versenysisakokat gyártani, céljuk a veterán-, custom- és robogótulajdonosok elkápráztatása. Speciális festések, limitált szériák ugyanúgy megtalálhatóak a kínálatban, mint a kortárs művészek által megálmodott festések.

A frissen megjelent Ruby Belvedere egy cserélhető plexivel ellátott nyitott sisak. A luxus és a szépség ugyanaz, de ennek ára még nem ismert. Az biztos, hogy a nagyjából 500 dollárba (95000 Ft) kerülő Pavillonnál drágább lesz, de aki ennyit áldozna rá, kénytelen lesz külföldre menni: hazánkban senki sem forgalmazza.

Jerome Coste hitvallása szerint a sisak egy mozgó, utcai kiállítótér, ennek szellemében tervezik sisakjaikat, így próbálják egyedibbé, vonzóbbá tenni a városképet. Aki szebbé tenné Magyarországot, de mégsem dobna ki ennyi pénzt egy nyitott sisakra, vegyen alkoholos filctollat, és rajzoljon meglevő bukójára – ha jól sikerül, még híressé is válhat, és talán egy igazi Rubyn is rajta lehet saját művészete.