Gyilkos szalagkorlátok

2009.12.21. 13:12 Módosítva: 2009.12.21. 13:26

2010-től akár egy szalagkorlátba csapódást is túlélhetünk – ha a FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations – Európai Motorosok Szövetsége) igyekezete eredményt hoz, bevezetik a motorosokat is védő korlát európai normáját.

A jelenleg is használatos szabvány teljes egészében az autók ütközését és becsapódási energiáit veszi figyelembe – sajnos sok, túlélhető baleset válik így vészhelyzetté a motorosoknak; egy ártalmatlan elcsúszás is halálos lehet. Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardisation – CEN) is belátta az áldatlan helyzetet, júniusi, prágai kongresszusukon foglalkoznak majd a kényes, több országot érintő témával.

Hugo Roebroeck, a FEMA szóvivője elmondta, hogy a norma egy alsó, a talaj fölött futó korlátot írna elő – ez meggátolná a motor és a vezető alácsúszását. Csökkenhetne a gerincsérülések száma, miközben nem változna az autósok számára szükséges védelem sem. Kijelentette, hogy még sosem voltak ilyen közel a célhoz: szövetségük húsz éve dolgozik azon, hogy a védelmi szereppel kihelyezett korlát valóban védjen is.