Nem volt még ilyen gyors nő

2010.03.25. 08:06

LesliePorterfield

Eddig is szeretett száguldozni, de mostantól hivatalosan is a világ leggyorsabban hajtó női motorosa Leslie Porterfield: 2008-ban felállított 374,25 km/h-s csúcssebessége most került be a Guiness rekordok könyvébe.

A Porterfield név nem új a szakmában: a lány 2007 óta jár az amerikai Bonneville-be sebességi rekordot dönteni. Első kísérletére visszaemlékezni is rossz: a tapasztalatlan Leslie nem volt tisztában vele, hova helyezze a testsúlyát, milyen üléspozíciót vegyen fel. A sóval borított sivatag repedései megvezették első kerekét, csapkodni kezdett a kormány – 270 km/h körüli tempónál repült le a motorról. Akkor hét bordáját törte, tüdejét összezúzta, eszméletét vesztette.

leslie-porterfield

2008-ban már a szériamotorral felállított világcsúcsot döntögette: egy CBR1000RR nyergében 309 km/h-re tudott felgyorsítani. Ugyanebben az évben a 360 lóerős, kétezer köbcentiméteres lökettérfogatú, turbós Suzuki Hayabusájával megdöntötte a nők által tartott abszolút sebességi rekordot. A korábbi elsőséget Marcia Holley szerezte meg még 1978-ban: 369 km/h-s akkori csúcssebessége sokáig megdönthetetlennek tűnt.

Porterfield egyébként a hétköznapokban is motorokkal foglalkozik: dallasi High Five Cycles nevű motorkereskedését vezeti, de ő maga kilenc saját motorkerékpárral büszkélkedik.