A magyar államnak nem kellenek a mentőmotorok?

2010.06.10. 17:27

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei már régóta a ma átadott Honda Pan European motorokra vágytak, ennek ellenére csak több hónapos késéssel vehették használatba az Erste Leasing cégcsoport által adományozott három, speciálisan felkészített gépet.

A ma délben tartott ünnepélyes átadáson megtudtuk, hogy a belügyminisztérium nem vette figyelembe a mentősök kérését, és hosszú huzavona után sem tekintettek el az életmentő járművek regisztrációs adójától. Úgy tűnik, a hivatalos szerveknek korántsem annyira fontos a hat éve működő szolgálat munkája, mint az út szélén haldoklóknak, pedig már több százszor bizonyították, hogy a kétkerekűek lényegesen gyorsabban érnek a baleseti helyszínre.

A forgalmas autópálya-szakaszokon és a napi dugókkal terhelt M0-n már-már elképzelhetetlen a gyors beavatkozás a motorizált mentőorvosok munkája nélkül – mégis közel fél évnek kellett eltelnie, hogy a mai nappal hivatalosan is birtokba vegyék a speciális megkülönböztető jelzésekkel és felszerelésekkel ellátott Honda ST1300-akat.

Dr. Simon Marianna, az OMSZ főigazgató-helyettese elmondta: 2005-ben állítottak először szolgálatba motorokat, 2008-óta pedig robogókat is használnak a városi segélynyújtáshoz. 2009-ben több mint hétszáz esetben nyújtottak segítséget, járműveik összesen 50 ezer kilométer fölött futottak.

Első három gépük a rendőrök között is népszerű Yamaha FJR1300 volt, tavaly szintén az Erste jóvoltából már egy Harley-Davidsont is kaptak. Kovács Tibor mentőmotoros elárulta, hogy a 127 lóerős V4-est nagyon kedvelik, szűk utakon, autósorok között kifejezetten ügyesen mozog alacsony súlypontja miatt.

Megyeri István, a lízingtársaság elnök-vezérigazgatója kiemelten fontosnak tartja az együttműködést, és azt, hogy az életmentők szimpátiát ébresztenek az autósokban is. A Hondák az M3 bevezető szakaszán, az új M6-on és az M0-n dolgoznak majd. Reméljük, kevés munkájuk lesz – ebben bízik Varsányi Zoltán, a mentőmotorosok vezetője is. Megmutatta, hogy a felső és oldalsó dobozokban megtalálhatók a legfontosabb életmentő eszközök: az ismerkedős táska mellett a top case-ben a Lifepak 12 típusú defibrillátor-monitort és szerelékeit is magukkal viszik.