Robogóznál a dugóban? Készítsd a golyóstollat!

2010.12.16. 11:36

Hamarosan emelhetik a golyóstollat: elindul a Totalcar és a Totalbike által szervezett aláírásgyűjtés. Amint arról beszámoltunk, az Országos Választási Bizottság szombaton egyhangúan hitelesítette aláírásgyűjtő ívünket.

Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kilowattos teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár - megfelelő közlekedési jártasság esetén - "B" kategóriára érvényes vezetői engedéllyel is vezethető legyen.” – a Bende Tibor által benyújtott népi kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha 50 ezer érvényes aláírás gyűl össze. Hamarosan megkezdjük a gyűjtést, aminek viszont feltétele, hogy a kezdeményezés szövege megjelenjen a Magyar Közlönyben; ez januárban várható.

Rengeteg levelet és támogató telefont kaptunk. Motoroslapok, boltok és importőrök is jelezték, hogy mellénk állnának, sőt, rengetegen jelezték segítő szándékukat az autós szektorból is. Bízunk benne, hogy az összefogás eredményeként összejön az 50 ezer aláírás – ha sikerül, az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a kérdés tárgyalását. Igaz, ez nem kötelezi a honatyákat arra, hogy elfogadják, de hiszünk benne, hogy a logikus, az Európai Unió motorizált országainak szokásával harmonizáló metódus Magyarországon is érvénybe léphet.

Ha a parlament módosítja a jelenlegi törvényeket, lehetővé válik, hogy a személygépkocsikra érvényes B kategóriás jogosítvánnyal már nemcsak 50 köbcentiméter alatti motorokat lehessen vezetni, hanem (kiegészítő gyakorlati tréning után) akár a 125 köbcentimétereseket is.

Kérjük azokat, akik támogatnának bennünket, figyeljenek, hamarosan visszatérünk a részletekkel és letölthetővé tesszük az aláírási íveket, valamint azon helyek listáját, ahol csatlakozhatnak a népi kezdeményezéshez. Segítségüket előre is köszönjük.