Mától újra van motorgyártás Magyarországon

2011.06.28. 21:25 Módosítva: 2011.06.28. 21:57

Végre megtört a jég, harminchat év után ismét van motorgyártás hazánkban. Az elektromos járműveiről ismert, Amerikában piacvezető Brammo és nemzetközi partnere, a szingapúri tulajdonú Flextronics a sárvári üzemet választotta, ahol ezentúl az európai és amerikai piacra gyártanak majd motorkerékpárokat.

Az új gépsorokon az Enertia és Enertia Plus modellek készülnek majd, havi 660 darab. Craig Bramscher cégalapító elmondta: „Boldog vagyok, hogy megindult a termelés – így végre ki tudjuk elégíteni a növekvő igényeket. Nemzetközi szinten erősödött az érdeklődés motorjaink iránt, 2011-ben nőtt a megrendelések száma. Az eddigi várakozási idő csökken, az új tulajdonosok sokkal hamarabb megkapják majd járműveiket.”

Az Enertiát és az Enertia Plust 13 kW-os kefe nélküli váltóáramú elektromotor hajtja. Kétféle lítium-ion-foszfát akkumulátorral elérhető, a kisebbik 3,1, a nagyobbik 6,0 kWh teljesítményű. A motorkerékpárok végsebessége 96 km/h, átlagos hatótávolságuk 128 km. A Brammo tömege mindössze 145 kiló. Az Enertia ára az Egyesült Államokban 8000 (1,5 millió forint), míg az Enertia Plus-é 9000 dollár (1,65 millió forint).

A sárvári gépsor világszinten is ultramodernnek számít. Brian Wismann fejlesztési vezető nyilatkozata szerint a nyolc hónapos előkészítő munka mérföldkövet jelent mindkét cég életében. A Brammót lenyűgözte a Flextronics gyártási fejlettsége és korszerű minőségbiztosítása. Tapasztalatuk és eddigi munkájuk alapján biztosak benne, hogy közösen a világ legjobb elektromos motorkerékpárjait készítik majd.