Újabb motorgyár Magyarországon?

2011.07.30. 10:50

Új gyár és pálya épül Magyarországon? A Baon.hu értesülései szerint közel 100 munkahelyet létesít Kiskunmajsán az a befektetői csoport, amelynek nevében Stefano Favaro, Talmácsi egykori menedzsere vázolta a lehetőségeket.

A kétmilliárdos beruházás még az idén elkezdődhet – erre keddi testületi ülésükön bólintottak rá a helyi képviselők. Favaro elmondta: a befektető célja egy fejlesztési központ létrehozása, de egy motorgyártó képviseletében is nyilatkozott, akik szintén érdeklődnek a helyi ipari park iránt.

A kép forrása: Baon.hu
A kép forrása: Baon.hu

A regionális lap információi szerint az autós és motoros tesztpálya nagy területet foglalna el – a MotorLand munkanevű projekt nemzetközi szinten is egyedülálló lehetne, hisz a turisztikai központ mellett iskola létrehozása is szóba került, ahol a jövő szakember-generációját képezhetnék.

Egy hasonló létesítmény már van Európában, amely véletlenül szintén MotorLand névre hallgat: az aragóni pálya kontinensünk egyik legjobban felszerelt sport és tesztparkja. Feltehetőleg a névbeli egyezés nem véletlen. Sportorvosi centrum létrehozásában is gondolkodnak Kiskunmajsán. Stefano Favaro nyilatkozata szerint a hazai tesztpályák és kutatóközpontok túlterheltek. Utalt rá, hogy tárgyalnak a kecskeméti Mercedes-gyárral is.

A beruházás további részleteiről az üzleti titoktartás miatt a képviselők zárt ülésen kaptak tájékoztatást. A többség rábólintott a projektre: az ingatlanhasznosítási szerződés szerint 2,1 milliárd forintos fejlesztéssel 90 munkahelyet hoznak létre a következő néhány évben. Hogy a 28 hektáros területet eladják-e vagy bérbe adják, még nem nyilvános.

A szavazás után Favaro elmondta, hogy már több mint egy éve dolgoznak a terveken. A három ütemben megvalósuló építkezés még az idén elkezdődhet. elkezdődhet: először a fejlesztés központ és a három kilométeres tesztpálya készül el, amit az orvosi központ és a szálloda követ majd.

Óriási állami pénzekről egyelőre nincs szó. A majsai MotorLand talán nem a rossz hírű Balatonring példáját követi majd - mégy egy ilyen blamázs nem tenne jót az országnak.