A bohócok a rendőrnél is jobbak

2011.10.12. 09:46 Módosítva: 2011.10.12. 09:47

Venezuela autósainak, motorosainak, gyalogosainak nem erősségük a szabályok betartása. Megy mindenki, ahogy gondolja: bár autóból kevés jár a járdán, motorból annál több, a gyalogosok viszont az úttesten halálszlalomoznak, ahelyett, hogy elmennének a legközelebbi gyalogátkelőig – igaz, az sem életbiztosítás.

Az egyirányú utcák gyakorlatilag kétirányúak, a motorosoknak mindenképp. Van, hogy családostul, hármasban száguldoznak, maguk közé bepréselve a kisgyereket. Sok autós tolat az autósztrádán, ha eltéveszt egy lehajtót.

A főváros polgármestere, Carlos Ocariz követve a kolumbiai példát, 120 pantomimest küldött az utcákra, hogy megpróbálják mutogatással civilizáltabb viselkedésre késztetni a közlekedőket. Kolumbiában Bogotá lakosai kaptak hasonló műsort szigorú rendőri fellépéssel kombinálva: a kezdeményezés sikeres volt.

Caracasban a közlekedés a bogotáinál is zűrzavarosabb. A pantomimkommandó kiképzője bízik abban, hogy a módszer beválik, de tisztában van vele, a változás nem megy egyik napról a másikra. Vajon kéne ilyen Budapestre is?