Tragédia: elhunyt az ötszörös világbajnok

2012.01.16. 17:43

A finn Mika Ahola 2007 és 2011 közt ötször volt enduró világbajnok az Honda versenyzőjeként. Az önmagában is rendkívüli teljesítmény mellett hét alkalommal nyerte az embert próbáló Hatnapos (Six Days Enduro) versenyt, amelyet a világ egyik legkeményebb terepmotoros viadalaként tartanak számon.

Az 1974-es születésű Ahola pályafutása 1993-ban kezdődött, majd 1997-ben a TM gyári versenyzőjeként vált igazán elismert versenyzővé, ekkor szerezte meg a második helyet a VB-n. A finn csillag 125 köbcentis géposztályban kezdte pályafutását, majd többszöri kategóriaváltással eljutott a világbajnokság 500-as mezőnyébe is, ahol 2001-ben és 2002-ben második, 2003-ban pedig a szintén előkelő harmadik helyen zárta az idényt. A TM csapatától a Husqvarnához igazolt, majd Hondával ért fel a csúcsra.

Az Enduró Világbajnokság időközben alaposan átrendeződött. Most E1-től E3-ig jelzik a különböző kategóriákat, ám ez a tényen nem változtat: Ahola volt az első a sport történetében, aki mindhárom jelenlegi géposztályban világbajnoki címet szerzett.

Amikor január elsején, 37 évesen bejelentette visszavonulását, döntését így magyarázta: „Pályafutásom alatt többet kaptam ettől a sporttól, mint amit a kezdetekkor el tudtam képzelni. Versenyzőként minden vágyam valóra vált, úgy érzem ideje továbblépni, és megnézni milyen lehetőségek kínálkoznak még számomra.”

Az enduró-sport zsenije néhány hete, edzés közben szerzett súlyos sérülést a spanyolországi Gironában. A baleset után egy barcelonai kórházba szállították, ahol tegnapig küzdöttek az életéért, ám belső sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudtak rajta segíteni.