Bérelj zsarut magadnak!

2012.04.11. 11:16

Görög vállalatok vagy magánszemélyek óránként 30 euróért bérelhetnek rendőröket személyes biztonságuk szavatolásához, a bevétel az alulfinanszírozott rendőrség kasszájának feltöltését szolgálja.

A testület keddi közleménye szerint a szolgáltatás csak különleges esetekben vehető igénybe. Ilyennek minősül az igénylő "magas biztonsági kockázata". Az új szolgáltatásból befolyó bevételt a rendőrség felszerelésének javítására és az állami költségvetés deficitjének csökkentésére fogják felhasználni.

"Ezt a szolgáltatást csak kivételes esetekben fogjuk nyújtani, és csakis akkor, ha rendelkezésre áll a hozzá szükséges személyzet és eszközök. Minden döntés előtt meg kell győződnünk arról, hogy egyetlen állampolgár se maradjon rendőri védelem nélkül" - hangsúlyozta Thanaszisz Kokalakisz rendőrségi szóvivő.

Az új szolgáltatást lehetővé tevő törvény kedden lépett hatályba. Rendőrségi járművel biztosított rendőri kíséret, például értékes műtárgyak szállításához, óránként további 40 euróba kerül. Motoros rendőri kíséretért plusz 20 eurót kell fizetni a szolgáltatást igénybe vevőknek.

Nagyszabású műveletek esetén rendőrségi motorcsónak bérelhető óránként 200 euróért, míg egy rendőrségi helikopter igénybe vétele óránként 1500 euróba kerül. A gazdasági és pénzügyi válság nyomán elrendelt megszorítások keretében a görög kormány csökkentette az 55 ezer rendőr fizetését, az állomány egy része pedig az elbocsátás sorsára jutott.