Harc az illegális terepmotorozás ellen

2012.04.25. 09:48

A vadállomány védelmének érdekében kijelölt útvonalakra próbálják kényszeríteni a két- és négykerekű terepmotorok használóit a székelyföldi Kovászna megyében. A Krónika napilap beszámolója szerint Demeter János, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke bejelentette, a megye által nemrég alakított Vidékfejlesztési, Természetvédelmi és Hegyi Mentő Központ arra készül, hogy útvonalakat jelöljön ki a terepmotorok számára.

Egyre gyakoribb, hogy a terepmotorozás kedvelői quaddal, terepjárókkal és motorbiciklikkel száguldoznak az erdőben a tulajdonos engedélye nélkül."Nem szabad, hogy Székelyföld arról híresüljön el, hogy itt bárki, bármikor, bármit megtehet" - szögezte le Demeter János.

Sárkány Árpád, a sepsiszentgyörgyi Abies Hunting vadászatszervező iroda igazgatója, az Országos Vadászati Tanács képviselője a Krónikának elmondta, az erdészeti törvény szerint az erdei utakon csak az állami vagy a magánerdészetek engedélyével szabad járművekkel közlekedni. Az erdőben, a vadcsapásokon pedig még kerékpárral is tilos a közlekedés. A vadászati törvény kihágásnak minősíti a vadállomány zaklatását.

A vadászatszervező iroda vezetője szerint az egész világon ismert a Székelyföld vadászati potenciálja, ezt kár lenne kockára tenni. "Amiként nem lehet céllövészetet gyakorolni a városközpontban, így az erdőben sem lehet motorral száguldozni. Minden sportot a szabályos keretek között kell űzni" - jelentette ki Sárkány Árpád.

Az off-road túrákat és versenyeket is szervező sepsiszentgyörgyi Auto Crono Sportklub vezetője, Simon Árpád a Krónikának elmondta, a kijelölt pályák a motorosokat is segítenék, hiszen tudnák, hogy nem sértik a törvényt és a magántulajdont, másrészt ha a jelzéseket követik, biztosak lehetnének benne, hogy nem ragadnak be a sárba. Simon Árpád úgy vélte, tanítani, nevelni kellene a motorosokat, hogy tartsák be a terepmotorozás szabályait.