Harley-t sodort partra az óceán

2012.05.01. 11:58

Közel ötezer kilométert hánykolódott a Csendes-óceán északi részén egy Harley-Davidson egy konténerbe zárva. A csomag Japánból indult, és több mint egy évvel a szigetországot sújtó földrengés és szökőár után, Kanada partjain dobta partra a víz.

A történet szinte hihetetlen. Noha köztudott, hogy rengeteg hajót, törmeléket, vagy egyéb hulladékot vitt magával a visszahúzódó óceán a katasztrófa alatt, melyek aztán az áramlatokkal elképesztő távolságokba jutottak el, de a motor annyira épségben került elő, hogy felfoghatatlan milyen hosszú út áll mögötte. A rozsdás, de meglepően jó állapotú konténert Brit Columbia tartományban, egy félreeső szigeten találta meg egy helyi beachcomber (tengerparti lomos), Peter Mark, aki quadjával járt a környéken. A Harley rendszámtábláját látva lett egyértelmű számára, hogy a motor az óceán másik oldaláról érkezett.

Mark Vancouverben felvette a kapcsolatot a japán konzulátussal. Ők mindent megtesznek, hogy lenyomozzák a motor tulajdonosát, akinek sorsa egyelőre ismeretlen, így sajnos az is lehet, hogy egyike a katasztrófában meghalt, vagy eltűnt közel harmincezer embernek. A Harley ráadásul Mijagi prefektúrában lett bejegyezve, mely terület a legsúlyosabb károkat szenvedte el a szökőár alatt.

„Soha nem tudhatod, mibe botlasz. Csak mész a tengerparton, és egyszer csak ott van egy konténer, benne egy Harley-Davidsonnal.” – kommentálta Mark a történteket. A Csendes-óceán partvidéke ezen a területen amúgy is rengeteg hulladékkal tűzdelt, amik között a Markhoz hasonló parti lomosok gyakran akadnak értékes tárgyakra.

Több mint kétszázezer kilométeres hosszával, a ritkán lakott Kanadának van a leghosszabb tengerpartja a világon, így nem kizárt, hogy a konténer hosszú hetek óta várta, hogy egy véletlen arra járó rátaláljon.