Jawa: itt van a csőd, itt van újra

2012.10.30. 14:02

A régi jó dolgokból nem marad semmi sem: a felszámolást nem tudja elkerülni a Jawa Divišov JRM, a legendás, világverő salakmotorok gyártója. A megyei bíróság határozata már csak pont a sokáig tartó hercehurca végére – a rossz gazdálkodás miatt elmaradt fejlesztés és az olasz GM térnyerése két vállra fektette az 1947-ban alapított vállalatot.

A Jawa elődje az ESO volt, Jaroslav Simandl versenyző alapította. Egy törpeautó prototípus kivételével mindig is sportmotorokat gyártott: salak, terep és utcai vázakhoz is készítettek egyhengereseket. 1964-ben olvasztotta be őket a csehszlovák pártvezetés a Jawába, de előtte még olyan technikai csemegéket is kifejlesztettek, mint Miloslav Souček 1962-es desmó (kényszervezérléses) versenygépe.

A salakos fejlesztés folyt tovább, a sikerek nem maradtak el. Évtizedekig abban a megnyugtató tudatban éltünk, hogy a világ legjobbjait Divišovban gyártják. Ez sokáig így volt, még az 1994-es privatizáció után is meg tudták őrizni elsőségüket.

Jelenleg a Jawa termelése anyagi lehetőség híján tulajdonképpen megszűnt. Az adósnak se gyártási, se üzleti stratégiája nincs arra nézve, hogyan tudna a jelenlegi helyzeten változtatni.” – mondta Radomír Válka felszámolóbiztos. A cég több mint 32 millió koronával, vagyis 375 millió forinttal tartozik, de se az ingatlan, se a felhalmozott ingóság nem elég ennek fedezésére. Nem csupán a ČSOB bank vár tőlük pénzt, de az Általános Egészségügyi Biztosító és többek közt a Mitas gumigyár is.

Miután Václav Klaus kormánya rábólintott a privatizációra, Evžen Erban, Karel Horčička és Jiři Semela vált a cég tulajdonosaivá; mindegyikük a részvények 33,3 % százalékát birtokolta. A 2000-es években évi 450 komplett versenymotor és 300 blokk készült – a termelés 92 százaléka külföldre ment.

A Jawa Divišov több hibát is elkövetett, de a salakversenyzők egyértelműen az elmaradt fejlesztéseket hozzák fel – az olasz GM szép lassan mindenben felülmúlta a cseheket. 12 évvel ezelőtt még 130 embert alkalmaztak, a szám mostanra 50-re csökkent, és azokat sem tudják fizetni.

Úgy tűnik, a legenda véget ért, cseh üzleti szakértők sem látnak semmilyen lehetőséget, amivel menthető lenne a salakmotorokra specializálódott gyár. Utcai modellekben sem gondolkodhat semmilyen befektető, azok jogait ugyanis a JAWA Moto spol. s r.o. birtokolja, amely a névegyezés ellenére egy teljesen más cég, más székhellyel. Sajnos túl sok jóra tőlük sem számíthatunk – ugyan próbálkoznak ezzel-azzal, de egyik modelljük vagy formatervük sem alkalmas arra, hogy tartós sikert hozzon az egykor dicső cseh márkának.