Kétszázzal esett a bajnok

2013.06.28. 08:05

Jorge Lorenzo bukott a MotoGP hétvégén, Assenben rendezendő versenyének első edzésnapján. A pályán állt a víz, a kétszeres világbajnok feltehetően túl gyorsan hajtott, amikor motorja megcsúszott, és 200 km/órás tempónál óriásit esett. A történet pikantériája, hogy az eddigi eredmények alapján Lorenzo vezeti az edzést, de csúnyán megsérült, kulcscsontját törte és nem tud rajthoz állni a hétvégi versenyen. Óriási pech az utóbbi időben embertelen precízséggel, szinte tökéletesen motorozó spanyolnak, aki az utolsó két futamot olyan magabiztosan nyerte, hogy mindenki biztos volt benne, hamarosan utolérheti honfitársát, a pontversenyt jelenleg vezető Pedrosát.

A kettejük közötti különbség mindössze hét pont volt, melyet Lorenzo könnyedén ledolgozhatott volna, de ezúttal nem volt szerencséje. Érdekes, hogy az asseni pálya régebben is szedte világbajnok áldozatait. 2006-ban az abszolút esélyes Valentino Rossi is itt sérült meg komolyabban életében először, ugyancsak edzésen. Rossinak akkor nagyobb szerencséje volt, megúszta egy csukló és bokatöréssel, s irgalmatlan fájdalmak közepette, egy alapos injekciókúra után mégis vállalta a küzdelmet, és a tizennyolcadik helyről indulva nyolcadikként ért célba.



A futamot az a Nicky Hayden nyerte, aki a szezon végén elhappolta Rossi elől a világbajnoki címet. Igaz, nem kizárólag a holland futamon múlott, hogy az olasz akkor elveszítette koronáját. A verseny legemlékezetesebb jelenete volt, amikor Rossi akkori csapattársa, Colin Edwards vezetett, de az utolsó kanyarban óriásit hibázott, és elbukta élete egyetlen királykategóriás nyerési esélyét. Egy héttel később a sérült Rossi a tizenkettedik helyről indult, és másodikként ért célba. Négy évvel később ugyancsak a címvédő Rossival történt, hogy hazai nagydíjának edzésén, Mugellóban bukott. Itt már esélye nem volt a versenyen motorra ülni, nyílt lábszártöréssel szállították kórházba. A futam előtt kilenc ponttal volt lemaradva csapattársától, Lorenzótól, aki a szezon végén világbajnok lett. Nem csoda, Rossi akkor négy futamot volt kénytelen kihagyni.

Bajnokokról és nagy bukásaikról ennyit. A jelenlegi helyzetet vizsgálva Lorenzo szerencséje a szerencsétlenségben, hogy „komolyabb” baja nem lett, ami ekkora tempónál kész csoda. Megvizsgálták tetőtől talpig és Doktor Mir, a legendás spanyol sebész megállapította, hogy a bal kulcscsonttörésen kívül nem szenvedett más, súlyos sérülést. Doktor Mir jelenléte megnyugtató, számos versenyzőt műtött már praxisa során, és általában hamar talpra áll, aki a kezei közé kerül. A híradásokból úgy tűnik, hogy az egyre inkább háttérbe vonuló, Clinica Mobile-alapító Doktor Costát helyettesíti. Így Dr. Claudio Macchiagodena mellett újabb remek orvos segíti a versenyzőket hétvégenként.

A Yamaha csapat legutolsó tájékoztatása szerint Lorenzo még csütörtök este Barcelonába utazott magánrepülővel, hogy pénteken megkezdődhessenek a vizsgálatok, és a hétvége folyamán végrehajtsák rajta a szükséges műtétet. Sokan állítják, ha a spanyolnak jól alakulnak a dolgai, már a két hét múlva esedékes Német Nagydíjon visszatérhet, és az asseni futamot a rossz emlékek között jegyezheti.

Lorenzo a helyzethez képest pozitívan értékelte a történteket: „Azt hiszem túl magabiztosan motoroztam a bukás pillanatában, és sokkal gyorsabban mentem, mint azt a körülmények lehetővé tették. Gyorsabban érkeztem abba a kanyarba, mint az előző körökben, ráhajtottam egy tócsára, vagy elúszott a kerék, végül érintettem a fehér vonalat, ez okozta a bukást. Repültem, majd földet éréskor eltörött a kulcscsontom. Nem érzek semmi negatívumot a pályával kapcsolatban, most nem volt szerencsém. A dolgoknak mindig a pozitív oldalát kell nézni, elvégre sokkal rosszabbul is végződhetett volna az eset, és megpróbálok mielőbb ismét versenyezni.”

Fotók és videó: motogp.com