2013.11.19. 10:14

Idén ősszel leplezte le legújabb nagyrobogóját a BMW. Az elektromos C Evolutionnel aztán a bajorok motorgyártó-részlegének kilencvenedik születésnapjára rendezett ünnepi sajtótájékoztatón is büszkélkedtek, most pedig egy újabb változat bemutatására készülnek.

A C Evolutionből ugyanis rendőrmotor készül: a németországi járőrautókra és -motorokra jellemző fehér-zöld színösszeállítás mellett szirénát, kék villogót és más kiegészítőket is kap az elektromos robogó. A civil változat folyadékhűtéses villanymotorja persze megmaradt, folyamatosan 15 lóerőt képes leadni, csúcsteljesítménye pedig 46 lóerő. Végsebességét 120 km/h-nál korlátozza az elektronika. A 8 kWh-s akkumulátor akár száz kilométeres hatótávot is lehetővé tesz - ez a rendőrmotor esetében elsősorban városi járőrözésre lehet elegendő.

A C Evolution természetesen nem az első olyan elektromos motorkerékpár, melyet ilyen célokra használnak. A Zero már megállapodott a kolumbiai Bogota rendőrőrsével a DS Police modellek használatáról, korábban pedig az amerikai hadsereg igényeit is figyelembe véve kezdték fejleszteni az MMX-et. A BMW először a ma kezdődő párizsi Milipol 2013 biztonságtechnikai kiállításon mutatja meg élőben a szolgálati robogót, de standjukon a felfrissített R 1200 RT, az F 800 GT és az F 700 GS rendőrségi változata is ott lesz.