Gyártásban a spórolós BMW

2014.04.05. 17:31

A BMW tavaly szeptemberben mutatta be a C Evolution névre keresztelt elektromos óriásrobogó sorozatgyártásra szánt változatát. Ezt később az R nineT bemutatásával egybekötött, jubileumi sajtótájékoztatón is büszkén mutogatták az újságíróknak, most pedig végre meg is kezdődött az új modell gyártása.

A BMW berlini motorkerékpár-gyártó üzeméből a napokban gördültek ki az első példányok. Marc Spielemann gyárigazgató szerint hónapokat vett igénybe, míg a gyártósorokat felkészítették a C Evolution összeszerelésére, olyan egyedi igényeknek is meg kellett ugyanis felelni, amelyek más modellek esetében nem merültek fel. Az egyes alkatrészeket, részegységeket összeszerelés előtt még egyszer ellenőrzik, majd a kész motort is teszteknek vetik alá.

A C Evolution folyadékhűtésű villanymotorja egyébként folyamatosan 15 lóerős teljesítmény és 75 newtonméteres nyomaték leadására képes. Nyolc kilowattórás akkumulátorcsomagja akár száz kilométer megtételére elegendő, és otthon, hagyományos, 230 voltos aljzatról is feltölthető. Menet közben fékezéssel és gáz nélküli gurulással nyerhetünk vissza energiát.

A tervek szerint a BMW hamarosan megkezdi a C Evolution forgalmazását is. A városi, elővárosi ingázásra is ideális elektromos robogó pontos árát egyelőre nem tudni.