2014.04.10. 11:00

Az amerikai Zero motorkerékpár-gyártó elektromos gépeiről ismert. Egészen formás és viszonylag erős modelleket készítenek, és a tavalyi, milánói EICMA motorszalonon sem hagyták cserben azokat, akik fogékonyak a villanyos járművekre. A Zerók azonban nemcsak a civilek, hanem a hivatalos szervek körében is népszerűek.

Korábban már az amerikai hadsereg is kifejezte érdeklődését, olyannyira, hogy közösen fejlesztették ki az MMX-et, amely katonai célokra is kimondottan alkalmas. Kicsivel később már a kolumbiai főváros, Bogota rendőrsége is megállapodást kötött a Zeróval, és száz DS Police motorkerékpárt vett használatba.

Ezúttal a Kalifornia állambeli Ceres rendőrőrse döntött úgy, hogy környezetbarát elektromos gépekkel bővíti flottáját. A három DS Police beszerzése mellett szólt az aránylag kis súly, a viszonylag nagy hatótáv, valamint a megbízhatóság is. Emellett természetesen a zéró emisszió, és így a motoros rendőrjárőrök egészségének védelme is szerepet játszott a választásban.

A rendőrségi használatra átalakított DS-eket egyébként 54 lóerős villanymotor hajtja, mely 92 newtonméteres nyomaték leadására képes, végsebessége pedig a 160 km/h-t is megközelíti. Az alapkivitel városban közel 150 kilométert képes megtenni egy töltéssel, tempósabb szakaszokon 60 km körüli a hatótávja. Nagyobb kapacitású akkumulátorral, városi tempó mellett 240 kilométert ígér a gyártó. Az akkucsomag élettartama 3-500 ezer kilométer körüli.

A Zero igyekszik minél szorosabbra fűzni az együttműködést a különböző rendvédelmi szervekkel. Ennek szellemében jelenleg is közös tesztprogramot folytatnak a Los Angeles-i rendőrséggel.