2014.06.22. 16:12

A kiszivárgott képek és információmorzsák után a Harley-Davidsonnál hivatalosan is megerősítették: a LiveWire projekt keretein belül első elektromos hajtású motorkerékpárjukon dolgoznak. Az amerikai gyártó nem is olyan régen vízhűtéses és kisköbcentis modellekkel borzolta a rajongók kedélyeit, de ezt most fokozni tudták.

A villany-Harley motorja 55 kilowattos, vagyis 75 lóerős – ez azt jelenti, hogy erősebb, mint mondjuk a Brammo Empulse R, vagy éppen a Zero SR. 70 newtonméteres csúcsnyomatéka ugyanakkor már nem számít kiemelkedőnek ebben az összehasonlításban: a Zero 140-et tud. 0-100 km/h-s gyorsulása így is négy másodperc körüli. A hét kilowattórás akkumulátor szintén elmarad a másik két gyártóétól, a hírek szerint ez városi és országúti kombinált üzemben 80 kilométerre elegendő.

Külsőre mindenesetre kimondottan dögös a jövő Harley-ja, a vörös-fekete fényezés pedig igazán jól is áll neki. Erre szükség is van, hiszen a megjelenéssel, és az ígéretek szerint kiemelkedő vezetési élménnyel kell majd ellensúlyozniuk a klasszikus harley-s hang hiányáz, és meggyőzni a vevőket arról, hogy az elektromos gép is igazi Harley-Davidson.

A vásárlókat egyébként már a sorozatgyártás és a forgalmazás megkezdése előtt is bevonnák a projektbe. A tervek szerint jövő héttől választják ki azokat a szerencséseket, akik elsőként próbálhatják ki az elektromos motorkerékpárt, és visszajelzéseikkel segíthetik a legendás amerikai gyártó munkáját.