Segédmotorosokat ellenőriztek

2014.07.29. 10:12

Segédmotorosokat ellenőriztek a rendőrök Tolna megyében egy háromnapos akció keretében – írja a teol.hu. A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai próbapaddal vizsgálták meg a járműveket, melyeknek így a végsebességét, teljesítményét és fékhatását is mérték. Ezzel az ötvenesként használt, de nagyobb köbcentis motorokat is ki lehet szűrni.

Megbecsülni sem igazán lehet, hogy az országban hány olyan motorkerékpár vagy robogó közlekedik, amelyet gazdája kismotorként használ, azonban a segédmotoros kerékpár fogalmának nem felel meg. Ezek jelentős része használtan, külföldről került Magyarországra, akár eredeti papírjai nélkül. Emellett sok ötven köbcentis gépet tuningolnak is – a legtöbb típushoz könnyen elérhető például nagyobb henger, vagy más, a menettulajdonságok megváltoztatására alkalmas alkatrész. Sok esetben csak egészen apró átalakításra van szükség ahhoz, hogy egy robogó végsebessége jelentősen megnőjön.

Mi is az a segédmotoros kerékpár?

Olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 köbcentimétert meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg.

Időről időre Magyarországon is felmerül a segédmotorok rendszámozásának kérdése. A legfrissebb hírek szerint a téma ősszel kerül újra terítéke, az viszont biztos, hogy megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények. Vannak, akik a felmerülő költségeket nehezményezik, mások pedig a jogsértések, közúti kihágások, járműlopások könnyebb felderítésével érvelnek.

Az Tolna megyei akcióba, melynek célja a motorkerékpárok műszaki állapotának felmérése volt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai is bekapcsolódtak. Július 21. és 23. között összesen 33 segédmotorost ellenőriztek, jogsértés azonban egyetlen esetben sem merült fel. Helyszíni bírságot háromszor szabtak ki: egyszer a kopott gumiabroncs, kétszer pedig a kötelező biztosítás hiánya miatt.

Forrás: teol.hu