Méregdrága francia ékszer

2014.09.01. 12:17

A Midual neve talán a motorkerékpár-iparban jártasabbak számára sem túl ismerős. A francia Olivier Midy 1992-ben alapította a márkát, és hét évvel később, egy párizsi kiállításon leplezték le első prototípusukat, a Midual 900 roadstert. A motor sokak érdeklődését felkeltette, bokszerét ugyanis elforgatva építették be.

Ezt követően aztán hosszú ideig nem lehetett hallani felőlük, mígnem idén augusztusban újabb prototípussal jelentkeztek. A Midual Type 1-t egyelőre csak Kaliforniában láthatták élőben a motorrajongók, a fotók és kiadott információk alapján azonban egyértelmű, hogy a 15 évvel ezelőtti koncepciót követték.

A blokk tehát maradt elforgatva, azonban 1036 köbcentis lett a korábbi 875 helyett. A 100 milliméteres furatú és 66 mm-es löketű kéthengeres 108 lóerő leadására képes, míg csúcsnyomatéka 100 newtonméter, amely 5300-as percenkénti fordulatnál jelentkezik. A 14 literes tankot a vázba integrálták, ennek tetejére pedig fából készült egy panel, amely műszereknek ad helyet.

Elöl Öhlins FGRT 43 milliméteres villa kapott helyet, a hátsó TTX36 rugóstag szintén az Öhlins terméke – a rugóút elöl-hátul egyformán 120 mm. A megállást Brembo fékek segítik: előre két 320-as, hátra pedig egy 245-ös tárcsa került. A motor különlegessége még a faberakás mellett a bőr használata is: nemcsak a nyereg készült abból, de a markolatokra és a tankra is került belőle.

A hivatalos európai bemutatónak London ad majd otthont szeptember harmadikán. Bár a gép tesztelését már tavaly nyáron megkezdték, árusítani csak 2016-tól fogják. Igaz, minden bizonnyal így is igen hamar elfogy majd: mindössze 35 darabot készítenek Európának. A luxust és exkluzivitást persze meg is kell fizetni: 140 ezer eurót (44 millió forintot) kérnek érte. Ez tartalmazza a négyéves garanciát, melynek ideje alatt a meghibásodott motor el- és visszaszállításáról is a gyártó gondoskodik.