Fékhiba miatt hívják vissza a Hondákat

2014.09.11. 06:37

Nagyszabású, mintegy 126 ezer motorkerékpárt érintő visszahívást rendeltek el a Hondánál. A 2001 és 2010 közötti, valamint 2012-es évjáratú GL-1800 Gold Wingek fékrendszerében jelentkezhet a hiba, amely akár balesethez vagy tűzhöz is vezethet.

A másodlagos főfékhenger meghibásodása miatt ugyanis a nyereg a fékpedál felengedése után is tovább szoríthatja a hátsó tárcsát, így a súrlódás miatt a teljes fékrendszer túlmelegedhet, szerencsétlen esetben ez akár tüzet is okozhat. A rosszul működő hátsó fék pedig könnyen vezethet balesethez is.

Július végéig összesen több mint ötszáz meghibásodásról érkezett bejelentés a gyártóhoz, nyolc esetben pedig kisebb tűz is keletkezett. A motorosok szerencséjére azonban személyi sérüléssel ezek a helyzetek nem jártak. A japánok 2011-ben ugyanezen probléma miatt rendeltek el visszahívást, a jelek szerint azonban nem sikerült kiküszöbölni a hibát.

A Honda folyamatosan értesíti az érintett tulajdonosokat, és arról is tájékoztatja őket, hogyan ellenőrizhetik, fennáll-e náluk a hiba, és kihez fordulhatnak az elhárítással kapcsolatban. Ha a márkaszervizek átvizsgálása is megerősíti a meghibásodás tényét, újabb levélben értesítik a motorosokat a javítás idejéről.