2014.11.26. 10:27

Egészen elképesztő mérföldkövet ünnepeltek a napokban a Hondánál. A japán gyártó üzemében elkészült ugyanis a háromszázmilliomodik motorkerékpár. Ennek eléréséhez hatvanhat évre volt szükségük. Az első gép a Type A volt 1948-ban, az azonban még csupán egy motorizált kerékpár volt, 1949-ben azonban már következett a Dream Type D, amelyet igazi motorkerékpárként tarthatunk számon.

A jubileumi, háromszázmilliomodik motor – egy Gold Wing – szeptemberben gördült le a gyártósorról, de az ünnepléssel mostanáig vártak a japánok. Az ünnepi példány egyébként a Honda elsőszámú japán gyárában, Kumamotóban készült. Mellesleg az 1832 köbcentis óriás jelentősen különbözik a Type D-től, amelyben 98 köbcentis egyhengeres dolgozott.

A Honda 1959-ben a világ legnagyobb motorgyártója lett, és ugyanabban az évben beléptek az Egyesült Államok piacára is. Ma már világszerte 33 gyáruk van, összesen 22 országban szétszórva. A Honda első embere, Takanobu Ito a vásárlókat is beleértve mindenkinek megköszönte, hogy elérhették ezt a számot, és azt ígérte, az eddigiekhez hasonlóan kiváló minőségű munkára törekednek a jövőben is.