Bukott helyzetből állt talpra a Honda

2015.01.14. 11:29

A marathoni nehézségek után a Dakar mezőnye búcsút intett az óceánparti Iquiquének, és elindultak Calama felé. Az 538 kilométeres távból 450 kilométer a speciál szakasz. Ezt a top versenyzők nagyjából öt óra alatt teszik meg. A kilencedik etapon az ötvenedik kilométertől hatalmas homokdűnék következtek, majd a vége felé inkább szűk, köves-kátyús ösvények, ami főleg az autók karosszériáját viselték meg.

Helder Rodrigues behúzta második szakaszgyőzelmét. Amit Barreda Bort elbukott, csapattársai visszahozzák
Helder Rodrigues behúzta második szakaszgyőzelmét. Amit Barreda Bort elbukott, csapattársai visszahozzák
Fotó: HRC/Honda

Az előző napi fagyos pokolhoz képest sokkal jobbak voltak a körülmények, de az élmezőnyre telepedő nyomás nem csökkent. Ezt a Honda pilótái kezelték legjobban, Rodrigues ért be az első helyen, második Goncalves lett, míg a harmadik legjobb időt a KTM-es Marc Coma futotta, aki ezzel még megőrizte első helyét, de Goncalves már egészen a nyomában liheg, mindössze öt és fél perc választja el őket az összesített listán.


"Az út elején rendkívül sok volt a homok, ott húztam neki, és maximálisan figyeltem a navigációra is. Aztán a tankolásnál láttam, hogy elég jó időt mentem, még a győzelemre is esélyem lehet. Mentem tovább, és láttam, hogy Goncalves elkezd utólérni, ami miatt visszavettem a gázt, hogy ne fulladjon bele az általam felvert porba, ő pedig elment mellettem. Aztán eltévedt. Én találtam meg előbb a helyes irányt, és én futottam végül a legjobb időt. Nem mondom, hogy könnyű volt, a de a tegnapi után felért egy nyaralással" – nyilatkozta a Rodrigues a kilencedik szakasz végén.

Sajnos az előző napok nehézségei miatt Joan Barreda Bort már nem fog érdemben beleszólni a végeredménybe, érezhetően megtört a lendülete. Tegnap tizedik lett – míg korábban folyamatosan az élen ment – és az összesítésben a 17. helyen áll, öt pozícióval Rodrigues mögött.
Nagyon jól szerepelt viszont az argentin Javier Pizzolito, aki a legjobb, nem a gyári csapatban induló Hondás (pontosabban a Honda South America Rally Team versenyzője, rendelkeznek gyári támogatással, de nem olyan szinten, mint a HRC Team, aminek Rodrigues, Goncalves és Barreda a tagjai).

A dűnék között csapatás örömmotorozásnak is elment volna
A dűnék között csapatás örömmotorozásnak is elment volna
Fotó: dakar.com


A legjobb privát versenyző, a szlovák Stefan Svitko továbbra is stabilan tartja ötödik helyét, hozzá hasonlóan egyenletesen teljesít Toby Price és Pablo Quintanilla, akik tegnap a hatodik és hetedik helyen értek be, míg összesítettben a negyedik és harmadik helyen állnak.
"Nem volt sima ügy megtalálni az utat a dűnés szakasz elején. Vaskos köd nehezítette a tájékozódást, aztán pedig a sziklás-göröngyös terep, és az előttem haladók által felvert porfelhő adta fel a leckét. Viszont keveset hibáztam, és elég jó tempóban haladtam. Nem a címért vagy az eredményért motorozom, úgy élem meg, hogy ez egy harc önmagammal" – mesélt a napról Quintanilla.
A Yamaha első pilótája, Olivier Pain jelentősen javított pozícióján, az első héten még a top20-ban sem volt biztos helye, a kilencedik napon viszont nyolcadikként végzett, összesítésben a tizedik.

Innentől kezdve az nyer, aki a legjobban beosztotta erejét, aki legjobban meg tudja oldani a problémákat – a második héten már minden probléma, a fáradtság, a kondíció, a motor, a navigáció, az időjárás, semmi nem megy flottul.
Coma számára a legfontosabb, hogy a további napokon stabilan teljesítsen, elkerülje a navigációs és műszaki hibákat. Tapasztalata és képességei alapján minden esélye megvan a győzelemre.
"Már reggel gondok voltak, a sűrű ködben szinte azonnal navigációs hibával indítottam, aztán meg húzhattam a gázt, hogy visszakerüljek saját ritmusomba. A végére jól kijött, lényegesen jobban, mint tegnap. Hosszú út van még előttünk, amin lépésről lépésre végig kell mennünk" – foglalta össze a napját.

A Honda 2013-ban tért vissza a Dakarra, nem kisebb célt tűztek ki maguknak, mint a győzelem. 1989-ben nyertek utoljára, 2000 után pedig senki nem tudott a KTM-ek fölé kerekedni. Az első évben szerény eredményekkel tértek haza, tavaly viszont már majdnem végig versenyben voltak. Idén az első héten Barreda Bort végig az élen állt, de a marathoni szakasz kettétörte eredményeit. Jelenleg Goncalves az egyetlen esélyesük a győzelemre. Emiatt nagy rajta a nyomás, de úgy tűnik, tudja kezelni.
"Azért vagyok itt, hogy napról napra a legjobb formámat hozzam. Ma viszont nagyon nehéz volt újra mindent beleadni. Az etap felénél elveszítettem az utat, és vissza kellett fordulnom megtalálni a legutolsó jó pontot. Időt veszítettem, úgyhogy durván elkezdtem húzni neki, és sikerült behoznom magam. A stratégiám egyébként egyszerű, próbálok biztonságosan menni, és stabilan beérni" – nyilatkozta a portugál motoros.