Kézműves motor 75,5 millióért? Ugyan már...

2015.02.11. 14:15

Yacouba Galle nem csak formatervező, hanem az őrült videóiról és bevállalós tesztjeiről híres francia Moto et Motards újságírója. Művészi vénáját először az MV Agusta Bestiale tanulmánnyal mutatta meg a világnak, és később azonos nevű átépítő készletet is piacra dobott az MV Agusta Brutale tulajdonosok számára.

Legújabb projektje a frissen bemutatott Feline One tanulmány, amiből 2016-ban lenne kész termék. Tömeggyártásra az alkotó sem számít, mindössze néhány példány készülne a darabonként 75,5 millió forintba kerülő motorból.

"Több mitn tíz éve tesztelem a világ legjobb motorjait, és vonom le belőlük a tapasztalatot. Ezek alapján született meg a Feline" – nyilatkozta Yacouba.

A kiadott képeken látható gépben egy 801 köbcentis háromhengeres motort építetenek majd, ami 170 lóerőt ad le a hatsebességes váltón keresztül. A kipufogórendszer titánból készülne, szinte minden más viszont szénszálból. Karbonszálas műanyagból lennének a felnik, a lengővilla, az első futómű és a váz bizonyos részei. Az anyagválasztásnak köszönhetően a Feline One mindössze 155 kilogrammot nyom az elméleti mérlegen.

Mi szkeptikusak vagyunk a modell sikerével kapcsolatosan, hiszen sem a külseje, sem a műszaki tartalom nem üt akkorát, ami indokolná ezt a vételárat: a Ducati Superleggera műszaki tartalomban jobb, egy Confederate különlegesebb, egy Bimota vagy egy Vyrus pedig egyszerre tudja mind a kettőt, miközben műszakilag kiforrottabbak – ráadásul töredék áron. Ha pedig valaki mindenképpen 75 milliót akarna egyetlen járműre költeni, nehéz lesz rámelegíteni egy Feline One-t, ha közben Ferrari 458 Italiát, Porsche GT3-at vagy Aston Martin DB9-et is vehetne a pénzből.

Ja, és amiről eddig nem volt szó: a Feline One-nal szemben a felsoroltak valódi termékek, nem csak renderelt képeken léteznek.