Milliárdos lett a Triumph tulajdonosa

2015.04.27. 13:43

John Bloor vagyona a becslések szerint 1,025 milliárd angol font, ami átszámítva nagyjából 430 milliárd forintnak felel meg, vagyis mindenét felszámolva akár meg is finanszírozhatna egy új négyes metrót. A világ szerencséjére viszont nem korrupcióval vastagon átszőtt városfejlesztésben utazik, hanem remek és szép motorokban: ő ugyanis a Triumph tulajdonosa.

John Bloor, a Triumph megmentője
John Bloor, a Triumph megmentője

Az elmúlt egy évben harmadával nőtt a vagyona, így felkerült a milliárdosságot angol fontban mérők listájára. Ráadásul tőle valamiért kevéssé sajnáljuk a pénzt, mint azoktól, akik ilyen-olyan homályos úton, közpénzen hízva emelkedtek magasra: a 1983-ban 150 000 fontért vette meg a felszámolás alatt álló Triumph-ot, ami tavaly 725 milliót, idén pedig már 975 millió fontot ért – 32 év alatt hatezerötszázszorosár nőtt az üzlet, ha nem számolunk az inflációval.

Az első igazán nagy sláger: Triumph Speed Triple
Az első igazán nagy sláger: Triumph Speed Triple

Az első évek közel sem mentek gördülékenyen, Bloor egy hat modellből állók kínálatot kezdett felépíteni, amiből igazán csak a Trident 900 és a Trophy 1200 lett versenyképes. Főleg az exportpiacon voltak nehéz helyzetben, de sorozatos jó döntésekkel megmentette a haldokló márkát, 1997-ben bemutatta a Daytonát és a Speed Triple-t. A kulcs a másság volt, nem próbált japán négyhengersekkel konkurálni, inkább léghűtéses kéthengeresek és a vizes háromhengeresekre fókuszáltak, onnan pedig már folyamatos volt a növekedés. Tavaly több, mint 52 000 motort adtak el, és beindították az indiai és brazil üzemet, és a nagy piacokon folyamatosan javítottak a részesedésükön.

Bloor jelenleg 71 éves, és már egyre többen gondolják úgy – például a Sunday Times egyik szerzője is – hogy ideje lenne lovaggá ütni a Triumph megmentéséért.