Fejhallgatóval vezetsz? Mostantól tilos!

2015.06.30. 16:50

Franciaországban szeretik túltolni a szabályozást: gondoljunk csak a 100 lóerőnél erősebb motorok betiltására vagy a kötelező láthatósági mellény körüli mizériára. A legújabb döntés szerint 2015. július 1-től, vagyis holnaptól tilos a motorosoknak a fülhallgató használata.

A francia törvényhozók szerint ugyanis ezek használata közúton veszélyes, függetlenül attól hogy vezetékes vagy bluetooth-os, ezért nem csak a motorosok, de a biciklisták sem dughatják be a fülüket közlekedés közben. Az intézkedés célja a halálos balesetek csökkentése, alapul pedig azt a tanulmányt vették, miszerint a közúti balesetek tíz százaléka összefügg a mobiltelefon használatával - ebbe ugyan az autós kihangosítók és a headsetek is beletartoznak, a motorosokra kevésbé jellemző a menet közbeni telefonálás.

A francia döntéshozóknak valójában a bedugott füllel lehet gondjuk, mert a sisakba épített intercom rendszerekre nem vonatkozik a tiltás, ugyanis ezek a sisakba épített hangszórókon keresztül szólnak, vagyis alaphelyzetben nem szeparálják el a motorost a közlekedés zajaitól.