Már a Bonneville sós síkság sem a régi

2015.07.14. 10:08

A Bonneville sós síkság állapota évről évre romlik, a helyzet olyan rossz, hogy törölték a sebességi rekordok ostromlásának nemzetközi fesztiválját, a Speed Weeket.

Talán néhányan még emlékeznek, hogy tavaly is elhalasztották a bulit, miután a hatalmas esőzések után víz alá került a kiszáradt tó sós medre. Idén viszont új probléma merült fel, mégpedig a sóréteg vékonysága. Ami azért gond, mert az egyenetlen talajt éppen ez teszi tökéletesen síkká, vagyis biztonságossá. Most viszont több helyen megjelentek a huplik, gödrök, bukkanók, amiket különösen rossz érzés lehet 2-300 km/h-s tempóval megtalálni.

A szervezők hiába kutattak, nem találtak olyan hét mérföldes (11,2 km-es) szakaszt, ami alkalmas lenne a Speed Week lebonyolítására: ha nem a sóréteg volt vékony, akkor víz állt rajta, vagy még rosszabb, nedves sár borította.

Most éppen folyamatosan megy a sakkozás a rendezvény körül: keresik az ideális szakaszt és a megfelelő időpontot, annak a lehetősége is felmerült, hogy hét mérföld helyett csak négy álljon a versenyzők rendelkezésére, bár ezzel lényegében nullára csökkentik egy új rekord esélyeit.

Sajnos úgy tűnik, hogy Bonneville nemsokára elveszíti azokat a tulajdonságait, amik a világ sebességi rekord központjává tették. Az 1940-es, '50-es évek óta folyamatosan csökken a sóréteg vastagsága, az akkori közel méteres paplan jó, ha arasznyira zsugorodott. Az okokról még folyik a vita, egyesek a környékbeli nyersanyag-kitermelést, mások az éghajlatváltozást tartják fő tettesnek, és a heves esőzések okozta áradásokat hibáztatják. Ez persze nem változtat a helyzeten, lehet, hogy egy évtized múlva Bonneville csak egy sporttörténeti helyszín lesz, gyors autók és motorok nélkül.

Szóval új perspektívák nyílhatnak a Salar de Uyuni előtt, amennyiben a rekordereket nem zavarja a 3600 méteres tengerszint feletti magasság.