Milyen motorral menekült a drogbáró?

2015.07.16. 12:18

Napok óta hangos a sajtó Joaquín Guzmán szökésétől. A csak El Chapo, vagyis a Köpcös néven emlegetett drogbáró a mexikói Sinaloa kartell feje, vagyis az egyik leghatalmasabb ember a műfajban. Az Egyesült Államokba irányuló kábítószercsempészet 50-60%-a az ő kezük alatt folyik át, bevételük pár éve a Facebookéval vetekedett.

Guzmán egy szuperőrzött, kimondottan veszélyes kartelltagok számára épített börtönben töltötte 300-400 évre saccolt büntetését, amikor egyszer csak eltűnt: a zuhanyzóból egy létrán keresztül egy 1,5 kilométer hosszú, kivilágított alagútba jutott, ahol egy sínre tett motorkerékpár segítette a szökésben. A történet pikantériája, hogy a Sinaloa kartell az alagútjairól lett híres, amiket az amerikai-mexikói határnál ástak a narkóexport zökkenőmentesítésére.

Most viszont vessünk egy pillantást a motorra! Egy olcsó,  125-ös, egyhengeres motornak tűnik, amit kifejezetten erre a műveletre alakítottak át. A legfőbb módosítás, hogy az első kereket kidobták, és speciális, a sínpárra passzoló görgőket tettek a helyére. Szintén szembetűnő a keskeny kormány. A pontos típust eddig nem sikerült beazonosítani, valószínűleg egy Honda CG125 vagy a helyi piacon kapható Honda SDH125 VMEN adta az alapot.

El Chapo Guzmán a számítások szerint 50 millió dollárt, vagyis nagyjából 12,5 milliárd (!) forintot költött a szökésre.