A Marzocchinak reszeltek

2015.08.22. 10:51

Az idei év végével beszünteti tevékenységét a Marzocchi. Az 1949-ben alapított olasz manufaktúra az évek során számos nagy motorgyártó beszállítójává nőtte ki magát, egy ideje azonban már veszteségesek voltak. Áprilisban már bejelentették, hogy hamarosan leállnak a gyártással, akkor azonban még halvány esély mutatkozott az életben maradásra.

Ez a lépés több komoly partnert is érint, hiszen a Marzocchi többek közt a Moto Guzzinak, az MV Agustának, a Ducatinak és a BMW-nek is szállított futóműalkatrészeket. A gyártósorok bezárásával a bolognai üzemben 127 dolgozó, Észak-Amerikában és Tajvanban pedig további tizenegy fő kerül nehéz helyzetbe.

A Tenneco hivatalos közleményében azt olvashatjuk: a munkatársak mindent megtettek a teljesítmény növelése és a költségek csökkentése érdekében. Ezek az erőfeszítések azonban nem jártak sikerrel. Már hosszú ideje borotvaélen táncolt a Marzocchi, és végül új stratégiával sem sikerült talpon maradni. A cégvezetők a munkavállalók és partnerek képviselőivel azon dolgoznak, hogy a lehető legfájdalommentesebb legyen a váltás.

Jelen pillanatban az tűnik valószínűnek, hogy a Tenneco másra bízza majd a kerékpár- és motorkerékpár-alkatrészek gyártását. A Marzocchi maradványait értékesítik, kérdés, hogy kinek, és mennyiért. A számítások szerint egyébként a bezárás mintegy 27 millió dollárjukba kerül, de évente hétmilliót takaríthatnak meg.