Vajon gyorsabb, mint Rossi?

2015.11.01. 10:51

Egészen meghökkentő bemutatót tartott a Yamaha a Tokiói Autószalonon. A japán gyártó lerántotta a leplet az önálló közlekedésre képes, motorozó robotról. Nagyon fantáziadús módon Motobot Ver.1. névre keresztelték, mert hát ugye motor+robot+első változat.

A mérnökök azon dolgoznak, hogy Motobot képes legyen egy teljesen alapkivitelű, átalakítások nélküli motorkerékpárt vezetni. Ez tehát azt jelenti, hogy gázt ad, fékez, kuplungol, sebességet vált, és persze kanyarodik. Mivel az egész szerkezet eléggé fixnek és merevnek tűnik, azért azt nem várhatjuk el, hogy a kanyarban bedöntve a robot kitegye a térdét, vagy Rossit utánozva lelógassa a lábát. Jelen pillanatban pedig a biztonság kedvéért mankókerekekkel szerelt bukókeretet is tettek a sportmotorra.

Felmerül viszont a kérdés, hogy mindennek mi értelme van? Jelen pillanatban ugyanis ez csupán egy életnagyságú távirányítós játéknak tűnik, semmi másnak. Mert az autonóm közlekedésre képes személyautók utast szállítanak, akár részegen vagy álmosan is hazavisznek, az önállóan motorozó robot azonban aligha jelent valós alternatívát az A-pontól B-be való eljutásban. Legalábbis eléggé futurisztikusnak és abszurdnak tűnik az, hogy felüljünk mögé.

Afelől is megnyugodhatunk, hogy a MotoGP-ben és a Superbike világbajnokságon is még jó pár évig maradnak a hús-vér versenyzők, még ha néha balhéznak is egymással. A Motobot fejlesztése során azonban a Yamaha mérnökei számos olyan tapasztalattal gazdagodhatnak, amelyet a későbbiekben más fejlesztési területeken is fel tudnak használni.