Nesze neked, világ legjobb sornégyese

2015.11.12. 13:06

Már a milánói motorkiállítás előtt lerántotta a leplet elektromos sportmotorjáról a BMW. Az eRR a benzinmotoros S1000RR formavilágából merít, de egyelőre csak tanulmányként mutatják be a bajorok. A gépet a müncheni műszaki egyetemmel közösen fejlesztették.

Stephan Schaller, a BMW motorkerékpár-gyártó részlegének vezetője úgy fogalmazott: „feltettük magunknak a kérdést, hogy mi történne, ha az elektromos hajtást és a sportmotorokat kombinálnánk. Az eRR új, izgalmasabb szintre emeli az alternatív hajtást.”

Az eRR műszaki adatairól egyelőre semmit nem árultak el a németek, egyedül annyit tudunk a motorkerékpárról, amennyi már ránézésre is látszik: a váz és az idomzat rokonságot mutat az S1000RR-rel. Sportmotorhoz méltón elöl két nagyméretű féktárcsát találunk. Ami pedig a villanymotort illeti, szénkefe nélküli, állandómágneses egységre számíthatunk, tehát hasonlóra, mint amit a KTM is alkalmazott a Freeride-ban. Az ígéretek szerint a gyorsulás nagyon durva lesz.

A teljes adattáblát vélhetően a milánói motorkiállítás sajtónapjain teszi közzé a BMW, és talán arról is kapunk majd ott némi információt, hogy szerepel-e a rövidtávú tervek között a sorozatgyártású változat elkészítése. Egyes források egyébként némi humorral fűszerezve arra is rámutatnak, hogy az eRR elnevezés nagyon hasonlít az error, azaz hiba, tévedés szóra, de remélhetőleg semmi ilyesmiről nem lesz szó, és valóban egy ütőképes villany-sportgépet kapunk a bajoroktól.