Lerúgta a rendőr, most kártérítést kap

2016.01.26. 15:23

Az Oregon államban élő Justin Wilkens nem is sejtette, hogy milyen kalandoknak néz elébe, amikor 2012-ben motorra ült. Nem spórolt a sebességgel, és néhány záróvonalas előzést is bemutatott, azt viszont nem tudta, hogy egy civil rendőrautónak is elment. Aki aztán utánaeredt.

Bár a rendőrautó fedélzeti kamerájának felvételén nincs hang, azonban a rendelkezésre álló információk szerint sziréna sem volt a járműben. Annak vezetője azonban üldözőbe vette a motorost, de csak egy kereszteződésben érte utol. Ott aztán finoman fel is öklelte, majd az autóból kiszállva lerúgta, fegyverrel földre kényszerítette és megbilincselte.

Wilkens minden bizonnyal elég szerencsétlenül eshetett, megsérült két bordája és eltört a kulcscsontja is. Nem is volt rest, beperelte a vele szemben intézkedő rendőrt, és végül mintegy 180 ezer dollárnyi, átszámítva több mint 50 millió forintnyi kártérítést ítélt meg neki a bíróság. Álláspontjuk szerint ugyanis a motoros megsértette ugyan a közlekedési szabályokat, de nem bizonyítható, hogy meg akart lógni, hiszen nem észlelhetett egyértelmű jelzéseket a civil rendőrautóból.

A rendőr, Robert Edwards azzal védekezett, hogy a motoros hirtelen állt meg előtte, ezért lökte fel. Ezen kívül pedig azt sem tudta, hogy fedélzeti kamerája éppen rögzít. A bíróság végül nem neki adott igazat.