Áldozatot szedett az Euro4

2016.02.26. 12:21

A károsanyag-kibocsátási normák válaszút elé állítják az autó- és motorgyártókat. Vannak, akik trükközve próbálják kijátszani a szabályokat, mások pedig kénytelen-kelletlen modellpalettájukat alakítják a feltételekhez. Most éppen az Euro4 szedett áldozatokat.

A 2017-es modellévre sem a KTM, sem pedig a fennhatóságuk alá tartozó Husqvarna nem gyárt majd kétütemű 125 köbcentis endurót. Ez ráadásul a belátható jövőben sem fog megváltozni. Egy ilyen döntést persze nem volt könnyű meghozni, és bizony bőven vannak mögötte gazdasági okok is.

Egészen pontosan az, hogy a 125-ös endurók legnagyobb piaca Európa: Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a legkelendőbbek ezek a gépek. Márpedig éppen az öreg kontinensen kell megfelelni az Euro4 szigorúbb előírásainak. Feleslegesnek érezhették tehát a gyártás fenntartását azért, hogy a felmerülő kisebb igényeket kielégítsék.

Kérdés, hogy lesz-e negatív hozadéka a döntésnek? A 125-ös gépek ugyanis kiváló belépőt jelentenek a kezdő motorosok számára az endurózás világába. Ha pedig már kialakult a függőség, akkor könnyebben lépkednek egyre feljebb és feljebb. Mostantól ők kettőötvenesekkel tudják elkezdeni pályafutásukat.