Guy Martin élő adásban döntött rekordot

2016.03.30. 10:30

Az angolok kedvenc motorversenyzője, Guy Martin élő adásban állított fel új világrekordot. A Wall of Death-nek, azaz a Halál Falának nevezett pályán ért el új sebességrekordot - ennek a pályának sajátossága, hogy olyan körpálya, aminek kellő sebesség esetén fel lehet hajtani a deszkákból épült falára, és a talajjal párhuzamosan fekvő motorral lehet hasítani. A legfőbb szabály, hogy tilos elvenni a gázt.

A korábbi rekord 96,5 km/h volt a falon, amit Guy az első próbálkozásra megdöntött egy átalakított Indian Scouttal, amivel 113 km/h-ig gyorsult. Viszont érezte, hogy van még tovább is, és második próbálkozásra a saját, otthon átépített BSA R3-asával is rápróbált. Ez volt az igazi, és egészen 125,7 km/h-ig gyorsult.

A mutatvány egyébként nem csak veszélyes, de igen megterhelő is a szervezet számára, ugyanis rendkívül nagy centrifugális erő szükséges ahhoz, hogy fenn maradjon a falon - a mérések szerint Guy Martin testére 5,2 G nehezedett, amikor a 40 méter hosszú pályán száguldott.

Apró érdekesség, de a punkzene kedvelőinek érdekes lehet, hogy a rekord beállításakor a műsorvezető Steve Jones volt, a Sex Pistols egykori gitárosa. Jones nem csak sokcsillagos showman, de súlyos motorbuzi is, van például egy elég pengén átépített Ducati Hypermotardja is.