6000 méter fölé ment egy KTM E-XC

2016.04.04. 13:07

Francisco "Chaleco" Lopez a KTM chilei pilótája, fő profilja az enduró, de többször a Dakaron is rajthoz állt, és rendszerint jó eredményeket ért el. Most a KTM kínálatát és hazájának különleges domborzatát kihasználva bekerült a Guiness rekordok könyvébe, mint a legnagyobb tengerszint feletti magasságban elektromos motorozó ember.

Egészen 6080 méterig jutott egy KTM E-XC villanyenduróval. A chilei-argentín határon fekvő Ojos Del Salado hegyre hajtott fel - ami egyébként a világ legnagyobb vulkánja, ráadásul az Atacama sivatagban van, nem messze Copiapotól, vagyis a környéken rendszerint megfordul a Dakar mezőnye is, de ilyen magasságba már nem merészkednek.

Egyszerűen azért, mert ez a szint már nem alkalmas az életre, hó, jég és sziklák találhatóak csak, a ritka oxigén megviseli a szervezetet - erre a környékre főleg csak hegymászók járnak, igaz, ők tovább mennek a 6893 méteren található csúcs felé, ám ahhoz már technikai mászásra van szükség. A hegymászók emlegetése egyébként nem teljesen indokolatlan, ugyanis Lopezék nagyon hasonlóan jártak el.

2000 méterről indultak, majd onnan először 4000-re mentek fel, aztán a 4500 méteren lévő táborból indultak csúcshódításra. Lopez tíz napot töltött akklimatizálódással, illetve kereste a legjobb ösvényt és az oda legjobban passzoló abroncsot.

Technikai oldalról sem volt egyszerű a történet, a belső égésű járművek a ritka levegő miatt szenvedtek, az elektromos KTM-et pedig át kellett alakítani, hogy a -25 fokos környezetben is megbízhatóan működjön.