Ilyen visszahívást ritkán látni

2016.04.12. 07:52

Szokatlan visszahívást rendelt el a Honda a PCX150 robogókra kiterjedően. Magával a géppel ezúttal nincs gond – erről mi magunk is megbizonyosodhattunk, amikor az Alpokba indultunk vele. Van viszont a gyári extrakatalógusból rendelhető tárolódobozzal.

A túradoboz rögzítése ugyanis nem látja el maradéktalanul feladatát, annak kialakítása magában hordozza azt a veszélyt, hogy véletlenszerűen kiold. Ez szélsőséges esetben odáig vezethet, hogy a doboz leesik a motorról, így vagy maga a tároló, vagy a benne szállított holmik megsérülhetnek. Sőt, a mögöttünk haladóban is kárt tehet, de legalábbis veszélyes helyzeteket teremthet egy ilyen hirtelen lepottyanó koffer.

A hibával először tavaly szembesültek a Hondánál: tavasszal Japánban ketten is hagytak el túradobozt. Az első vizsgálatoknak nem sikerült feltárniuk az okot, de augusztusban újabb öt esettel találkoztak. Több ellenőrzés után az idei év elején végre sikerült feltárniuk a problémát, és elrendelték a visszahívást.

A Honda mérnökei új rögzítést terveztek, a cserealkatrész nyártól lesz elérhető. Az érintett tulajdonosokat folyamatosan értesítik, és arra kérik őket, hogy ne használják a dobozt, amíg a csere meg nem történik. Addig is külön kérésre kábelkötegelővel oldják meg a dolgot.