Kétmilliót ért a balesetes bukósisak

2016.04.28. 12:50

A neves gyártók kisebb vagyonokat kérnek el egy-egy bukósisakért, bízva abban, hogy a motorosoknak minden pénzt megér fejük épsége. Az viszont kétségkívül meglepő, hogy vannak, akik egy balesetes sisakért is képesek milliókat kicsengetni. Na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem akárki törte össze magát ebben a fejvédőben.

 

Barry Sheene a hetvenes-nyolcvanas években a gyorsaságimotoros-vébé egyik nagymenője volt, mára legendaként tartjuk számon. 1976-ban és 1977-ben az ötszáz köbcentis kategóriában szerzett bajnoki címet a Suzukinak. Pályafutása során 52-szer állhatott dobogóra, ebből 23-szor annak legmagasabb fokára. Egy 1975-ös daytonai teszten viszont igen nagyot esett.

Az egyébként zárt teszten egy dokumentumfilmes stáb forgatott Sheene-nel, így a bukást is megörökítették. A versenyző alaposan összetörte magát, lábadozását ezt követően a média is kiemelt figyelemmel követte. Ezen a teszten állítólag éppen azt a bukósisakot viselte, amely most kalapács alá került. Erre persze igazán döntő bizonyíték nincs, az viszont biztos, hogy az 1974-es szezonban ebben motorozott. Sőt, az 1974-es Svéd Nagydíjon is ez volt a fején, amikor elcsúszott, és kiütötte Giacomo Agostinit. A hátulján látható karcok is ekkor keletkezhettek.

Egyesek szerint a Daytonában viselt sisakon azonban nagyobb volt a 7-es rajtszám, mások viszont biztosan állítják a korabeli felvételek alapján, hogy egyazon bukóról van szó. Mindenesetre valakinek ettől a vitától függetlenül is megért 5520 angol fontot, vagyis mintegy 2,2 millió forintot. Igaz, ez csupán alig több mint harmada annak az árnak, amelyért 2008-ban vásárolta meg előző tulajdonosa.