Helló bébi, te az új CBR1000RR vagy?

2016.09.14. 17:19

A napokban felbukkant pár kémfotó, amin egy új Honda sportmotor látható - be is indult sokfelé a nyálelválasztás, hogy végre, alapjaiban új CBR-t kap a nép - elvégre a mostani modellhez 2008-óta nem nyúltak érdemben, és igazából az is csak egy alaposabb ráncfelvarrás volt. Rossz hír, hogy valószínűleg a kémfotón látható Fireblade is inkább kozmetikázás, mint forradalom.

Egy amerikai blog vette a fáradtságot, és összevetette a kémfotón látható szerkezeti elemeket az aktuális RR-ével, és arra jutottak, hogy a forradalmi újdonság helyett ismét áthangolásról és új külsőről van csak szó.

A blokk csavarjainak a pozíciója is azonosak, a váz is ugyanannak tűnik, ahogyan a lengővilla is, a segédváz csatlakozása is stimmel, a lengővilla bekötési pontján sem variáltak, a váltó deknije is tökéletesen egyezik - tehát a fő egységekhez nem nyúltak, egyedül a segédváz formáján látni változást.

Forrás: Asphalt and Rubber
Forrás: Asphalt and Rubber

Más viszont a kipufogó, amire valószínűleg az Euro4-es norma miatt volt szükség, illetve szinte biztos, hogy a 2017-es 1000RR-et végre ellátják egy rendes elektronikai csomaggal - állítható kipörgésgáltó és motorkarakterisztika nélkül már nem lehet ebben a géposztályban motort eladni, és lassan a rajtautomatika és a gyorsváltó is kötelező elem lesz.

Ezekből úgy tűnik, hogy a Honda nem fektet komoly energiát a CBR1000RR fejlesztésébe, ez pedig remek táptalaj a további pletykáknak, miszerint egy sokkal ütősebb, V4-es sportmotor foglalja le a kapacitásokat - az lesz a Superbike VB-n rendet vágó őrület, és a CBR1000RR megmarad egy hétköznapibb, olcsóbb sportmotornak. De még egyszer: ez még mindig csak pletyka, eddig csak közvetett bizonyítékok vannak az RVF1000 projekt létezésére.