Chopper blokkot így még senki nem hasznosított újra

2016.09.30. 10:55

Russel Sutton valószínűleg csak ideiglenesen van szabad lábon, nemsokára úgyis bezárják meghatározatlan időre valami elmegyógyintézetbe. Mert aki 14 hengeres csillagmotort épít Yamaha XV1700 Warrior blokkokból, az nem a zseni és az őrült határán billeg, hanem már régen átesett a túloldalra.

Sutton egyébként nagy rajongója a motorkerékpár-hengeres csillagmotoroknak, korábban épített ilyet kilenc Honda XR600 blokkból, de ez az is csak a diagnózist erősíti. 

A mostani munkája rendkívül súlyos, ahhoz, hogy a tizennégy henger jól elférjen, és a hűtés is megoldott legyen, térben eltolta őket, így tulajdonképpen ez két csillagmotor egyben.

"A motor masszív, és sokkal jobban néz ki, mint vártam" - vélekedik a Sutton a művéről. Külön kiemeli, hogy a trükkös hengerelrendezéssel és a kompakt forgattyúsházzal a blokk rövidebb lett, mint a hasonló két soros repülőgép motorok.

A blokk 11,7 literes lökettérfogatú lett, Sutton szerint kelleni fog rá turbó is, hogy az alacsony fordulatszám és a szerény, 8,3:1-es kompresszió mellett legyen kellő teljesítménye. Mint írta, már meg is vette a feltöltőt, amivel összesen hétszáz lóerőre lehet felhúzni a blokkot, vagyis hengerenként ötven lóerősre.

Reméljük Suttonnak sikerül befejeznie ezt az izgalmas projektet, mielőtt ráhúzzák a kényszerzubbonyt.