Európa is megkapja az olcsó endurót

2016.11.07. 13:11

Európában is kapható lesz a Royal Enfield első túraendurója, a Himalayan. Az idén januárban bemutatott, és Indiában már februártól forgalmazott modellt a héten kezdődő milánói EICMA motorkiállításra is elhozzák.

A Himalayant eredetileg kizárólag az indiai piacra szánták, most azonban meggondolták magukat. Nagy kérdés azonban, hogy képesek lesznek-e valahogyan vonzóvá tenni a modellt Európában. A 411 köbcentis egyhengeres 24 lóereje és 31 newtonméteres forgatónyomatéka enyhén szólva sem hangzik csábítóan, mindehhez ráadásul 182 kilogrammos tömeg társul.

Ami a futóművet illeti, elöl 41 milliméteres villa kapott helyet 200 milliméteres rugóúttal, a hátsó monoshockkal 180 mm-t rugózunk. Előre 300 milliméteres tárcsát szereltek kétdugattyús nyereggel, hátra pedig 240-eset, amihez egydugattyús nyereg társul. Ezek a műszaki jellemzők azért bő tíz évvel ezelőtt sem számítottak volna kimondottan komolynak.

Az Enfield ugyanakkor arra helyezné a hangsúlyt, hogy gépei jól viselik a mostoha körülményeket és a ridegtartást. Mondjuk ezt pont saját, gyári promóvideójukkal cáfolták meg, amelyben egy ugratás következtében letört az egyik lábtartó. Összességében tehát egyedül az ár lehet az, ami képes lehet eladni a Himalayant. Indiában valamivel kevesebb mint 700 ezer forintnak megfelelő rúpiáért kínálják az endurót, azt viszont egyelőre nem tudni, itt mennyit kérnek majd érte.