Mondd csak, te ráülnél erre?

2016.11.17. 16:10

A monkey bike nem egy mai találmány: a Honda már a hatvanas években gyártott ilyet – azt véletlenül Monkey-nak is hívták. A Vanda Electrics most ezt a koncepciót vette elő, csak éppen igyekeztek modernebb formába önteni. Így született meg a Motochimp.

Tulajdonképpen a gyaloglás kiváltására, a városi szaladgálásra kerestek megoldást. A Motochimp egy 350 wattos (kevesebb mint fél lóerős), 48 voltos villanymotort kapott a hátsó kerékagyba. Ezzel nagyjából 30 km/h-s sebességgel gurulgathatunk, ami mindenképpen gyorsabb a sétánál, de egy rendes robogótól azért elmarad. A lítium-ionos akksit egy óra alatt feltölthetjük, ha pedig fullon vagyunk amperral, 60 kilométert tehetünk meg. A töltőkábelt az ülés alatt találjuk.

A formaterv sokkal inkább hasonlít szappantartóra, kenyérpirítóra vagy a Rakéta-porszívó modern utódjára. Mondhatnánk, kicsit olyan, mintha egy gyerekrajz elevenedne meg. A helyzet az, hogy a mintha ebben a mondatban teljesen fölösleges. Larissa Tan, a szingapúri Vanda Electrics ügyvezetője ugyanis elmondta: az alapötlet valóban egy tízéves kislány rajzából származik.

A Motochimp forgalmazását Ázsiában kezdik meg, de hamarosan Európa is kap a mókás kis robogópótlékból. Az árat egyelőre csak dollárban ismerjük: kétezret kérnek érte, ami forintban kifejezve 600 ezer körül van. Ja, amúgy ugyanez a szingapúri cég készítette el korábban a Dendrobium nevű elektromos szuperautót, 1200 lóerővel.