Amerika kidobná az európai motorokat?

2017.01.19. 13:42

Akár százszázalékos vámot is kivethet az Amerikai Egyesült Államok az Európából érkező motorkerékpárokra. Az erről szóló tervezetet az USA Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala készítette el, és bocsátotta vitára. Az intézkedés az 51 és 501 köbcentiméter közötti gépekre terjedne ki, és alaposan átrendezheti a tengerentúli piacot. A cél nem más, mint a helyi és importtermékek árkülönbségének hizlalása.

ktmusa

A megemelt vámok így többek közt a robogókra, számos terepmotorra, triálgépre és kisköbcentis utcai modellekre is vonatkoznának. Komolyan befolyásolnák mások mellett az Aprilia, a Beta, a BMW, a Ducati, a Fantic, a Gas Gas, a Husqvarna, a KTM, a Montesa, a Piaggio, a Sherco és a Vespa márka eladásait is. Az Amerikai Motorkerékpár-szövetség ellenzi a tervezetet. Azzal indokolnak, hogy így a vásárlók olyan motorkerékpároktól esnének el, amelyek életstílusukhoz, jólétükhöz szervesen hozzátartoznak.

A motorcycles.com számításai szerint például a KTM RC 390 sportmotor 11 ezer dollárba, mintegy 3,2 millió forintba kerülne a megemelt vám mellett. Összehasonlításképpen: ma Magyarországon 1,7 millióról indul az idomos KTM ára. Azt nehéz megjósolni, hogy a gyártók hogyan reagálnának. Míg például a BMW-nek, a Ducatinak és a KTM-nek megmaradnának a nagyobb köbcentis gépek, néhány márkát teljesen kiírhatna a képletből az emelés. Az ugyanis biztosra vehető, hogy ekkora felárat a vevők nem fizetnének ki.

Az ötlet maga nem teljesen újdonság. 2009-ben volt már hasonló kezdeményezés, azonban akkor nem sikerült azt megvalósítani. Most is számos fórumon támadják – kérdés, elég lesz-e ez ahhoz, hogy ismét elbukjon a javaslat.