Ilyen az állítható karakterű főfékhenger

2017.04.27. 11:31

Brembo új radiális főfékhengert mutatott be, amihez a MotoGP-ből emeltek át megoldásokat. A 19RCS Corsa Corta nevű radiális pumpa érzékenysége három fokozatban hangolható, illetve nagyon pontosan kézhez és vezetési stílushoz állítható. 

Kimondottan versenyzőknek szánt csúcsalkatrészről van szó, de utcai használatra is engedélyezett. A fékfejlesztésben már régóta nem az a fő kihívás, hogy minél nagyobb fékerőt tudjanak kifejteni - már most többet tudnak, mint amennyit az abroncsok át tudnak vinni - sokkal nagyobb probléma az adagolhatóság megoldása, és hogy pontos visszajelzések érkezzenek a vezetőhöz.

A 19RCS Corsa Corta normál beállításban a városi közlekedéshez ideális, ilyenkor finoman épül fel a fékhatás. A kapcsolót Sport üzemre átforgatva már harapósabban viselkedik, sokkal élesebb nyomásponttal, ez már egy sportos beállítás, ami pályán és utcán is kielégítő, és még nem olyan on-off kapcsoló jellegű, mint a dedikált pályamotorokon. A harmadik beállítási mód a Race névre hallgat, és a Brembo mérnökei szerint a reakciói nagyon hasonlítanak arra, amit a MotoGP versenyzői is szeretnek.

A Corta Corsa kizárólag olyan dugattyúmérettel készül, amivel csak dupla tárcsafékes motorokoz párosítható. Tömeges elterjedéstől nem kell tartani, 100-120 ezer forint körüli ára viszont közel sem annyira vészes, mint amire a specifikációk alapján számítanánk.