38 év után visszatér a MotoGP Finnországba

2017.08.03. 11:06

A finnek hatalmas motorsport-buzik, most pedig elérték, hogy 38 év után ismét rendezhessenek MotoGP futamot. A Dorna megerősítette, hogy ötéves szerződést kötöttek a KymiRing versenypályával arról, hogy 2019-től ott rendezik meg az egyik futamot. Az alku már 2016-ban megszületett, az eredeti terv szerint már 2018-ban lett volna finn verseny, de végül ezt egy évvel elodázták.

Kymiring-Finland-MotoGP-race-track

A pálya még elég kezdetleges állapotban van, egy finn Twitter-felhasználó, Jyrki Hämäläinen még júliusban posztolt a munkálatokról. Akkor még úgy nézett ki, mint egy félkész krosszpálya.

A most készülő pálya eléggé eltér a korábbiaktól, amiken finn nagydíjat szerveztek. Két évvel Tampere után a GP Imatrában, utcai pályán ment 1964 és 1981 között. Az Imatrai pálya híres volt az ugratóiról.

Az új KymiRing Helsinkitől 110 kilométerre északra épül, a 4,5 kilométer hosszú nyomvonalon kilenc jobbos és ugyanannyi balos kanyar lesz, és mindegyik eltérő tempójú és ívű.

A finn versennyel a 2019-es MotoGP legalább 20 fordulós lesz, hiszen 2018-ban felveszik a naptárba a thaiföldi futamot - már ha sikerül addig az összes érintettel megállapodni. Emellett folynak tárgyalások az indonéz kormánnyal is.

Az sem kizárt, hogy egy vagy két spanyol fordulót is ki lehetne hagyni, de sem Barcelona, sem Aragón, sem Valencia nem úgy néz ki, mintha ki akarnának szállni - így inkább valószínű, hogy több verseny lesz. Hogy a megnövekedett versenymennyiséget ellensúlyozzák, csökkenteni fogják a szezon előtti tesztek számát - a versenyzők és a csapattagok egyébként nem rajonganak az ötletért, különösen azok nem, akiknek családjuk van.

A csapatok szempontjából egyébként jobb, ha versenyekkel váltják ki a teszteket, ugyanis a futamokért támogatást kapnak a Dornától, míg a tesztekért nem, ez pedig ösztönzi a csapattulajdonosokat és menedzsereket, hogy a döntést lenyomják a versenyzők torkán.