Ítélet született a nagy légzsák-perben

2017.09.07. 16:04

A Dainese és az Alpinestars a német bíróságon mentek egymásnak a légzsákos ruháik szabadalma miatt - a Dainese szerint az ő D-Air technológiájukat koppintotta le Alpinestars a Tech-Air termékeinél.

Alpinestars-Tech-Air-Race-airbag-back

Érdekesség, hogy a németországi per (van még rengeteg, erről később) kizárólag a légzsákrendszer beépítési módjáról - a légzsák a ruha alatt helyezkedik el - szólt, nem foglalkozott a légzsákrendszer működésével, sem vezérlőszoftverrel vagy a hardverrel kapcsolatos technológiákkal.

A bírói döntés végül a Dainesenek kedvezett, vagyis az Alpinestars két szabadalmat is megsértett, ami miatt Németországban nem árulhatják a Tech-Air termékeket, illetve kártérítést kell fizetniük - ennek a mértékét még nem határozták meg, attól függ, hogy mennyi Tech-Air motyót adtak el.

Mindkét cég sajtóközleményt adott ki az esetről, az Alpinestars természetesen nem ért egyet a bíró ítéletével, és fellebbezni kívánnak - ezen felül a másik fontos információ, hogy tájékoztatják a vevőiket, hogy a döntés kizárólag Németországra érvényes, a többi európai piacon zavartalan az ellátás. A Dainese D-Air már két éve kapható nálunk, az Alpinestars Tech-Air-t pedig 2018-tól vezetik be a hazai piacra.

A Dainese és az Alpinestars pere közel sem ért véget, hiszen Olaszországban, és az Európai Szabadalmi Hivatalnál is folyamatban van az ügyük.

A Dainese külön szabadalmakat birtokol Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban - és állításuk szerint ezekből ötöt sértett meg az Alpinestars.